Европски пат Е105

Од Википедија — слободната енциклопедија

E105 shield

E105
Информации за правецот
Должина:3770 км
Поважни клучки
Северен крај:Киркенес, Норвешка
Јужен крај:Јалта, Крим
Местоположба
Земји: Норвешка
 Русија
 Украина
Патна мрежа
Европска патна мрежа

Европски пат Е105пат во Европа и дел од меѓународната европска патна мрежа. Делницата се протега во правец север-југ.

Опис[уреди | уреди извор]

Патот меѓу Санкт Петербург и Москва, во близина на Велики Новгород

Патот Е105 започнува во Хесенг, непосредно јужно од Киркенес во Норвешка, и продолжува низ Русија и Украина за да заврши во Јалта на Крим.

Рута[уреди | уреди извор]

 Норвешка

 Русија

 Украина

 Крим (предмет на спор меѓу  Русија и  Украина)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]