Прејди на содржината

Државни празници во Бугарија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Државни празници на Бугарија

Државни празници во Бугарија
Датум Име на празник
1 јануари Нова година
2 јануари Приклучување на Бугарија кон Европската Унија (само во 2007 година)
3 март Ден на Ослободувањето на Бугарија од Отоманското Царство (национален празник)
1 мај Ден на трудот
6 мај Ѓурѓовден, Ден на храброста и на бугарската армија;
24 мај Ден на бугарската просвета и култура и на словенската писменост
6 септември Ден на Соединувањето на Бугарија
22 септември Ден на Независноста на Бугарија
1 ноември Ден на народните будители
24 декември Бадник
25 и 26 декември Божиќ
недела и понеделник Велигден