Бугарска армија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бугарска армија
Воено знаме на Бугариjа
Воено знаме на Бугариjа
Доброволци во бугарската војска, од Македонија (1900)
Луѓе
Активна војска 39,000
Способни за војска мажи, на возраст 16-49 : 1,364,029
Воени трошоци
Во долари $1,339 милиарди
Проценет БДП 2,1%

Бугарска армија (бугарски: Българска армия) — името со кое се означуваат вооружените сили на Кнежевство Бугарија (1879 — 1908), Царство Бугарија (1908 — 1947), Народна Република Бугарија (1946 — 1990) и Република Бугарија (1990—).

Извори[уреди | уреди извор]