Прејди на содржината

Гимнастика на Летните олимписки игри 2016 – прескок за жени

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прескок за жени
на Летните олимписки игри 2016
ОдржувалиштеХСБЦ арена
Ден14 август 2016
Натпреварувачи8 од 8 земји
Медалисти
Gold medal   САД
Silver medal   Русија
Bronze medal   Швајцарија
«20122020»
Гимнастика на
Летните олимписки игри 2016
Список на гимнастичари
Спортска гимнастика
Квалификации   мажи   жени

Екипен повеќебој   мажи   жени
Повеќебој мажи жени
Прескок мажи жени
Партер мажи жени
Коњ со рачки мажи
Кругови мажи
Разбој мажи
Вратило мажи
Двовисински разбој жени
Греда жени
Ритмичка гимнастика
Повеќебој жени
Групен повеќебој жени
Трамбулина
Поединечно мажи жени

Гимнастичкото натпреварување во прескок за жени на Летните олимписки игри 2016 било одржано во ХСБЦ арената на 14 август 2016 година.

Симоне Бајлс станала првата гимнастичарка по Лариса Латинина на Летните олимписки игри 1956 која освоила златни медали во екипен повеќебој, поединечен повеќебој и во прескок. Таа исто така е првата американска гимнастичарка со златен медал во прескок.

Дипа Кармакар од Индија, влегла во историјата за својата држава како прва гимнастичарка која се пласирала во финале.

Квалификации[уреди | уреди извор]

Гимнастичарките кои ќе се пласираат во најдобрите осум во квалификациите изборуваат место во финалето.

Во случаите кога во најдобрите осум има повеќе од два гимнастичарки од една земја, последно пласираните меѓу нив не се квалифкуваат во финалето. Наместо нив, се квалификуваат следните најдобри гимнастичарки.

Место Гимнастичарка Тежина Изведба Казна Вкупно Квалиф.
1 2 1 2 1 2
1  Симоне Бајлс (САД) 6.300 6.400 9.700 9.700 16.050 Кв.
2  Хонг Ун-јонг (PRK) 6.300 6.400 9.466 9.200 15.683 Кв.
3  Џулија Штајнгрубер (ШВА) 6.200 5.800 9.400 9.133 15.266 Кв.
4  Марија Пасека (РУС) 6.400 6.300 8.633 9.066 −0.3 15.049 Кв.
5  Оксана Чусовитина (УЗБ) 6.200 6.000 8.966 8.833 14.999 Кв.
6  Шалон Олсен (КАН) 6.300 5.900 9.000 8.700 14.950 Кв.
7  Ванг Јан (КИН) 6.000 6.200 8.933 8.866 −0.1 14.949 Кв.
8  Дипа Кармакар (ИНД) 7.000 6.000 8.100 8.600 14.850 Кв.

Резерви[уреди | уреди извор]

Финале[уреди | уреди извор]

Гимнастичарка Држава Датум на раѓање (возраст)
Најмлада натпреварувачка Шалон Олсен  Канада 10 јули 2000(2000-07-10)(24 г.)
Најстара натпреварувачка Оксана Чусовотина  Узбекистан 19 јуни 1975(1975-06-19)(49 г.)
Место Гимнастичарка Тежина Изведба Каз. Резултат Тежина Изведба Каз. Резултат Вкупно
Прв прескок Втор прескок
 Симоне Бајлс (САД) 6.300 9.600 15.900 6.400 9.633 16.033 15.966
 Марија Пасека (РУС) 6.400 8.966 −0.100 15.266 6.300 8.941 15.241 15.253
 Џулија Штајнгрубер (ШВА) 6.200 9.333 15.533 5.800 9.100 14.900 15.216
4  Дипа Кармакар (ИНД) 6.000 8.866 14.866 7.000 8.266 15.266 15.066
5  Ванг Јан (КИН) 6.000 8.866 14.866 6.200 8.933 15.133 14.999
6  Хонг Ун-јонг (PRK) 6.400 9.000 15.400 6.300 8.200 −0.100 14.400 14.900
7  Оксана Чусовитина (УЗБ) 7.000 7.933 14.933 6.000 8.833 −0.100 14.733 14.833
8  Шалон Олсен (КАН) 6.300 8.666 14.966 5.900 8.766 14.666 14.816