Гимнастика на Летните олимписки игри 2016 – прескок за мажи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прескок за мажи
на Летните олимписки игри 2016
ОдржувалиштеХСБЦ арена
Ден15 август 2016
Натпреварувачи11 од 9 земји
Медалисти
Gold medal   Северна Кореја
Silver medal   Русија
Bronze medal   Јапонија
«20122020»
Гимнастика на
Летните олимписки игри 2016
Список на гимнастичари
Спортска гимнастика
Квалификации   мажи   жени

Екипен повеќебој   мажи   жени
Повеќебој мажи жени
Прескок мажи жени
Партер мажи жени
Коњ со рачки мажи
Кругови мажи
Разбој мажи
Вратило мажи
Двовисински разбој жени
Греда жени
Ритмичка гимнастика
Повеќебој жени
Групен повеќебој жени
Трамбулина
Поединечно мажи жени

Гимнастичкото натпреварување во прескок за мажи на Летните олимписки игри 2016 било одржано во ХСБЦ арената на 15 август 2016 година.

Златниот медал го освоил Ри Се-гванг од Северна Кореја.

Квалификации[уреди | уреди извор]

Гимнастичарите кои ќе се пласираат во најдобрите осум во квалификациите изборуваат место во финалето.

Во случаите кога во најдобрите осум има повеќе од два гимнастичари од една земја, последно пласираните меѓу нив не се квалифкуваат во финалето. Наместо нив, се квалификуваат следните најдобри гимнастичари.

Место Гимнастичар Тежина Изведба Казна Вкупно Квалиф.
1 2 1 2 1 2
1  Ри Се-гванг (PRK) 6.400 6.400 9.000 9.166 −0.1 15.433 Кв.
2  Денис Абљазин (РУС) 6.400 6.200 9.100 9.233 −0.1 15.416 Кв.
3  Кензо Шираи (ЈАП) 6.000 5.600 9.466 9.500 15.283 Кв.
4  Игор Радивилов (УКР) 6.000 6.000 9.433 9.233 −0.1 15.283 Кв.
5  Маријан Драгулеску (РОМ) 6.000 6.200 9.133 9.333 −0.1 15.283 Кв.
6  Никита Нагорњи (РУС) 6.000 6.000 9.266 9.300 15.283 Кв.
7  Олег Верниаиев (УКР) 6.000 6.000 9.066 9.300 15.183 Кв.
8  Томас Гонзалез (ЧИЛ) 6.000 5.600 9.233 9.466 15.149 Кв.
9  Серхио Сасаки Џуниор (БРА) 6.000 6.000 9.266 9.066 −0.3 15.016 Рез.
10  Џејкоб Далтон (САД) 6.000 6.000 9.133 8.433 −0.3 14.633 Рез.
11  Артур Давтјан (ЕРМ) 6.000 6.000 9.400 8.133 −0.1 −0.3 14.566 Рез.

Финале[уреди | уреди извор]

Место Гимнастичар Тежина Изведба Резултат Тежина Изведба Резултат Вкупно
Прв прескок Втор прескок
 Ри Се-гванг (PRK) 6.400 9.216 15.616 6.400 9.366 15.766 15.691
 Денис Абљазин (РУС) 6.400 9.200 15.600 6.200 9.233 15.433 15.516
 Кензо Шираи (ЈАП) 6.400 9.433 15.833 5.600 9.466 15.066 15.449
4  Маријан Драгулеску (РОМ) 6.000 9.266 15.266 6.200 9.433 15.633 15.449
5  Никита Нагорњи (РУС) 6.000 9.233 15.233 6.000 9.400 15.400 15.316
 Олег Верниаиев (УКР) 6.000 9.400 15.400 6.000 9.233 15.233 15.316
7  Томас Гонзалез (ЧИЛ) 6.000 9.375 15.375 5.600 9.300 14.900 15.137
8  Игор Радивилов (УКР) 7.000 7.933 14.933 6.000 9.133 15.133 15.033