Гимнастика на Летните олимписки игри 2016 – коњ со рачки за мажи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Коњ со рачки за мажи
на Летните олимписки игри 2016
ОдржувалиштеХСБЦ арена
Ден14 август 2016
Натпреварувачи8 од 6 земји
Медалисти
Gold medal   Велика Британија
Silver medal   Велика Британија
Bronze medal   САД
«20122020»
Гимнастика на
Летните олимписки игри 2016
Список на гимнастичари
Спортска гимнастика
Квалификации   мажи   жени

Екипен повеќебој   мажи   жени
Повеќебој мажи жени
Прескок мажи жени
Партер мажи жени
Коњ со рачки мажи
Кругови мажи
Разбој мажи
Вратило мажи
Двовисински разбој жени
Греда жени
Ритмичка гимнастика
Повеќебој жени
Групен повеќебој жени
Трамбулина
Поединечно мажи жени

Гимнастичкото натпреварување во коњ со рачки за мажи на Летните олимписки игри 2016 било одржано во ХСБЦ арената на 14 август 2016 година.

Златниот медал го освоил Макс Витлок од Обединетото Кралство.[1]

Квалификации[уреди | уреди извор]

Гимнастичарите кои ќе се пласираат во најдобрите осум во квалификациите изборуваат место во финалето.

Во случаите кога во најдобрите осум има повеќе од два гимнастичари од една земја, последно пласираните меѓу нив не се квалифкуваат во финалето. Наместо нив, се квалификуваат следните најдобри гимнастичари.

Место Гимнастичар Тежина Изведба Каз. Вкупно Квалиф.
1  Макс Витлок (ВБР) 7.100 8.700 15.800 Кв.
2  Луис Смит (ВБР) 6.900 8.800 15.700 Кв.
3  Сирил Томасоне (ФРА) 6.900 8.750 15.650 Кв.
4  Харутјун Мердинјан (ЕРМ) 6.700 8.883 15.583 Кв.
5  Олег Верниаиев (УКР) 7.000 8.566 15.566 Кв.
6  Николај Куксенков (РУС) 6.700 8.683 15.383 Кв.
7  Александар Надур (САД) 6.600 8.766 15.366 Кв.
8  Давид Бељавскиј (РУС) 6.600 8.700 15.300 Кв.
9  Вид Хидвеѓи (УНГ) 6.400 8.833 15.233 Рез.
10  Андреј Лиховитскиј (БЛР) 6.600 8.633 15.233 Рез.
11  Лин Чаопан (КИН) 6.300 8.733 15.033 Рез.

Финале[уреди | уреди извор]

Место Гимнастичар Тежина Изведба Казна Вкупно
 Макс Витлок (ВБР) 7.200 8.766 15.966
 Луис Смит (ВБР) 6.900 8.933 15.833
 Александар Надур (САД) 6.800 8.900 15.700
4  Сирил Томасоне (ФРА) 6.900 8.700 15.600
5  Давид Бељавскиј (РУС) 6.600 8.800 15.400
6  Николај Куксенков (РУС) 6.800 8.433 15.233
7  Харутјун Мердинјан (ЕРМ) 6.400 8.533 14.933
8  Олег Верниаиев (УКР) 5.700 6.700 12.400

Наводи[уреди | уреди извор]