Гимнастика на Летните олимписки игри 2016 – вратило за мажи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Вратило за мажи
на Летните олимписки игри 2016
ОдржувалиштеХСБЦ арена
Ден16 август 2016
Натпреварувачи11 од 10 земји
Медалисти
Gold medal   Германија
Silver medal   САД
Bronze medal   Велика Британија
«20122020»
Гимнастика на
Летните олимписки игри 2016
Список на гимнастичари
Спортска гимнастика
Квалификации   мажи   жени

Екипен повеќебој   мажи   жени
Повеќебој мажи жени
Прескок мажи жени
Партер мажи жени
Коњ со рачки мажи
Кругови мажи
Разбој мажи
Вратило мажи
Двовисински разбој жени
Греда жени
Ритмичка гимнастика
Повеќебој жени
Групен повеќебој жени
Трамбулина
Поединечно мажи жени

Гимнастичкото натпреварување во вратило за мажи на Летните олимписки игри 2016 било одржано во ХСБЦ арената на 16 август 2016 година.

Златниот медал го освоил Фабијан Хамбухен од Германија.

Квалификации[уреди | уреди извор]

Гимнастичарите кои ќе се пласираат во најдобрите осум во квалификациите изборуваат место во финалето.

Во случаите кога во најдобрите осум има повеќе од два гимнастичари од една земја, последно пласираните меѓу нив не се квалифкуваат во финалето. Наместо нив, се квалификуваат следните најдобри гимнастичари.

Место Гимнастичар Тежина Изведба Каз. Вкупно Квалиф.
1  Фабијан Хамбухен (ГЕР) 7.300 8.233 15.533 Кв.
2  Најл Вилсон (ВБР) 7.000 8.500 15.500 Кв.
3  Епке Зондерланд (ХОЛ) 7.200 8.166 15.366 Кв.
4  Данел Лејва (САД) 7.300 8.033 15.333 Кв.
5  Франциско Барето Жуниор (БРА) 6.800 8.466 15.266 Кв.
6  Сем Микулак (САД) 6.400 8.733 15.133 Кв.
7  Олег Верниаиев (УКР) 6.500 8.633 15.133 Кв.
8  Манрике Лардует (КУБ) 7.000 8.116 15.116 Кв.
9  Пабло Брегер (ШВА) 7.000 8.100 15.100 Рез.
10  Барт Деурлу (ХОЛ) 7.200 7.900 15.100 Рез.
11  Рјохеи Като (ЈАП) 6.900 8.100 15.000 Рез.

Финале[уреди | уреди извор]

Место Гимнастичар Тежина Изведба Казна Вкупно
 Фабијан Хамбухен (ГЕР) 7.300 8.466 15.766
 Данел Лејва (САД) 7.300 8.200 15.500
 Најл Вилсон (ВБР) 6.800 8.666 15.466
4  Сем Микулак (САД) 6.800 8.600 15.400
5  Франциско Барето Жуниор (БРА) 6.900 8.308 15.208
6  Манрике Лардует (КУБ) 7.000 8.033 15.033
7  Епке Зондерланд (ХОЛ) 6.900 7.133 14.033
8  Олег Верниаиев (УКР) 6.300 7.066 13.366