Ватерполо на Летните олимписки игри 2000 (жени)

From Википедија
Jump to navigation Jump to search
Ватерполо на Летните олимписки игри 2000 (жени)
Water polo pictogram.svg
Раководен орган
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016
Освојувачи на медали

Ватерполото на Летните олимписки игри 2000 — првиот официјален ватерполски турнир на Олимписките игри во женска конкуренција. Турнирот се одржал во Сиднеј, Австралија. На турнирот учествувале вкупно 6 репрезентации.

Првото место го освоил Австралија, второто САД и третото Русија.

Групна фаза[edit | edit source]

Група A[edit | edit source]

Екипа Натпревари Победи Нерешени Порази Дадени погодоци Примено погодоци Разлика Поени
Австралија 5 4 1 0 35 20 +15 8
САД 5 3 1 1 36 30 +6 7
Холандија 5 3 2 0 27 26 +1 6
Русија 5 2 2 1 36 29 +7 5
Канада 5 1 2 2 33 34 -1 4
Казахстан 5 0 5 0 23 51 -28 0

16 Септември 2000
13:00
Казахстан 2 – 9 Австралија
Голови по четвртина: 1-2, 1-2, 0-1, 0-4

16 септември 2000
18:00
Канада 7 – 7 Русија
Голови по четвртина: 2-3, 0-1, 2-2, 3-1

16 септември 2000
19:15
Холандија 4 – 6 САД
Голови по четвртина: 0-2, 1-1, 2-1, 1-2

17 септември 2000
13:00
Австралија 6 – 3 Русија
Голови по четвртина: 2-1, 1-1, 2-1, 1-0

17 септември 2000
18:00
САД 8 – 8 Канада
Голови по четвртина: 3-3, 2-3, 0-2, 3-0

17 септември 2000
19:15
Казахстан 6 – 8 Холандија
Голови по четвртина: 2-2, 2-2, 1-2, 1-2

18 септември 2000
13:00
Холандија 5 – 4 Австралија
Голови по четвртина: 2-1, 1-1, 0-2, 2-0

18 септември 2000
18:00
Русија 5 – 7 САД
Голови по четвртина: 1-1, 2-2, 1-3, 1-1

18 септември 2000
19:15
Канада 10 – 3 Казахстан
Голови по четвртина: 3-1, 3-0, 1-2, 3-0

19 септември 2000
13:00
САД 6 – 7 Австралија
Голови по четвртина: 2-2, 1-0, 2-4, 1-1

19 септември 2000
18:00
Казахстан 6 – 15 Русија
Голови по четвртина: 1-5, 1-5, 3-3, 1-2

19 септември 2000
19:15
Холандија 7 – 4 Канада
Голови по четвртина: 3-0, 0-2, 2-2, 2-0

20 септември 2000
13:00
Канада 4 – 9 Австралија
Голови по четвртина: 0-1, 2-4, 1-2, 1-2

20 септември 2000
18:00
Русија 6 – 3 Холандија
Голови по четвртина: 1-2, 1-1, 3-0, 1-0

20 септември 2000
19:15
Казахстан 6 – 9 САД
Голови по четвртина: 1-2, 1-3, 2-3, 2-1

Финална фаза[edit | edit source]

  Полуфинале Злато
             
  Австралија 7  
  Русија 6  
 
      Австралија 4
    САД 3
Бронза
  САД 6   Русија   4
  Холандија 5     Холандија   3

5-6 место[edit | edit source]

Team
Канада 9
Казахстан 8

5-8 место[edit | edit source]

22 септември 2000
18:00
Канада 9 – 8 Казахстан
Голови по четвртина: 1-1, 3-3, 2-3, 2-1*,1-0

Полуфинале[edit | edit source]

22 септември 2000
13:00
Австралија 7 – 6 Русија
Голови по четвртина: 2-3, 1-1, 1-2, 3-0

22 септември 2000
19:15
САД 6 – 5 Холандија
Голови по четвртина: 3-2, 1-3, 1-0, 1-0

Бронза[edit | edit source]

23 септември 2000
20:00
Русија 4 – 3 Холандија
Голови по четвртина: 0-2, 1-0, 1-1, 2-0

Злато[edit | edit source]

23 септември 2000
21:15
Австралија 4 – 3 САД
Голови по четвртина: 1-1, 0-1, 1-0, 2-1

Табела[edit | edit source]

Место Екипа
Gold medal icon.svg Австралија
Silver medal icon.svg САД
Bronze medal icon.svg Русија
4. Холандија
5. Канада
6. Казахстан

Надворешни врски[edit | edit source]