Ватерполо на Летните олимписки игри 1988

From Википедија
Jump to navigation Jump to search
Ватерполо на Летните олимписки игри 1988
Water polo pictogram.svg
Раководен орган
Дисциплини 2 (мажи: 1; жени: 1)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016
Освојувачи на медали

Ватерполото на Летните олимписки игри 1988 — официјален ватерполски турнир на Олимписките игри. Турнирот се одржал во Сеул, Јужна Кореја. На турнирот учествувале вкупно 12 репрезентации.

Првото место го освоил Југославија, второто САД и третото СССР.

Табела[edit | edit source]

Gold medal icon.svg  Југославија
Silver medal icon.svg  САД
Bronze medal icon.svg  СССР
4  Западна Германија
5  Унгарија
6  Шпанија
7  Италија
8  Австралија
9  Грција
10  Франција
11  Кина
12  Јужна Кореја