А-дур

Од Википедија — слободната енциклопедија
A major
{ \new Staff \with{ \magnifyStaff #3/2 } << \time 2/16 \override Score.TimeSignature #'stencil = ##f { \clef treble \key a \major s16 \clef bass \key a \major s16 } >> }
Релативна скалаФис-мол
Паралелна скалаА-мол
Доминантна скалаЕ-дур
СубдоминантаДес-дур
Составни тонови
А, Бе, Це, Де, Е, Фис, Гес, А

А-дур ― дурска скала заснована на А, со тонови A, Ха, Цис>, Де, Е, Фис и Гис. Нејзиниите предзнаци се три повишувалки. Нејзиниот паралелен мол е фис мол, а неговиот напореден мол е а-мол. Клучот А-дур е единствениот клуч каде што неаполскиот шестински акорд (т.е. снижена супетоника) бара разрешувалка и вонтонална.

Скалата на А-дур е:

 {
\override Score.TimeSignature #'stencil = ##f
\relative c'' {
 \clef treble \key a \major \time 7/4 a4 b cis d e fis gis a gis fis e d cis b a2
 \clef bass \key a \major
} }

Во таблата за сопрани, алт и бас, Гис во клучната сигнатура е поставен повисоко од Цис. Како и да е, во тенорскиот клуч, ќе бара помошна линија и затоа Гис се става пониско од Цис.

Историја[уреди | уреди извор]

Иако не се толку ретки во симфониската книжевност како поостри копчиња (оние кои содржат повеќе од три повишувалки), симфониите во А-дур се поретки отколку кај клучевите со помалку повишувалки како што се Де-дур или Гес-дур. Симфонијата бр. 7 на Бетовен, Симфонијата бр.6 на Брукнер и Симфонијата бр. 4 на Менделсон сочинуваат речиси целосен список на симфонии во овој клуч во времето на романтичарите. Концертот за кларинет и квинтетот за кларинет на Моцарт се и во А-дур, заедно со неговиот 23-ти Концерт за пијано, и општо, Моцарт имал поголема веројатност да користи кларинети во А-дур отколку во кој било друг клуч освен Е-снижено дур.[1] Згора на тоа, врвниот дел од Концертот за виолина на Чајковски е исто така во А-дур.

Клучот на А често се појавува во камерната музика и друга музика за гудачки, кои ги претпочитаат повишувалките. Квинтетот „Пастрмка “ на Франц Шуберт и Квинтетот за пијано бр. 2 на Антонин Дворжак се и двајцата во А-дур. Јоханес Брамс, Сезар Франк и Габриел Фауре напишале виолински сонати во А-дур. Во врска со Кројцеровата соната на Бетовен, Петер Кропер рече дека А-мајор „е најполниот звучен клуч за виолината“.[2]

Според Кристијан Фридрих Даниел Шубарт, А-дур е клуч кој одговара за „изјави за невина љубов, ... надеж за повторно гледање на саканата при разделбата; младешка веселост и доверба во Бога“.[3]

За оркестарски дела во А-дур, тимпаните вообичаено се поставени на А и Е на една петтина оддалеченост, наместо на четврта разлика како кај повеќето други клавиши. Хектор Берлиоз се пожали на обичајот од неговото време во кој тимпаните наместени на А и Е на една петтина едни од други биле означени со Цес и Гес на четврта разлика, обичај што преживеа дури доцна како музиката на Франц Бервалд.[4]  

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Mark Anson-Cartwright (2000). „Chromatic Features of E-Major Works of the Classical Period“. Music Theory Spectrum. 22 (2): 178. JSTOR 745959.
  2. Peter Cropper, "Beethoven's Violin Sonata in A major, Op.47 'Kreutzer': First Movement", The Strad, март 2009, стр. 64
  3. Rita Steblin (1996) A History of Key Characteristics in the Eighteenth and Early Nineteenth Centuries, University of Rochester Press, стр. 123, ISBN 0835714187.
  4. Norman Del Mar (1981). Anatomy of the Orchestra, University of California Press, стр. 349, ISBN 0520045009.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]