Прејди на содржината

А-мол

Од Википедија — слободната енциклопедија
а-мол
Релативна скалаце-дур
Паралелна скалаа-дур
Доминантна скалае-мол
Субдоминантаде-мол
Составни тонови
A, B, C, D, E, F, G, A

А-молмолска скала што започнува од тонот A, со нотите А, Б, Ц, Д, Е, Ф и Г. Нејзиниот клучен предзнак нема снижувалки и повишувалки. Нејзината релативна дурска скала е це-дур, а паралелна скала е а-дур. Секоја молска скала има релативна дурска скала и се добива, кога се движиме три тона нагоре (интервал мала терца) од зададената скала.

Природната молска скала на A е: A, B, C, D, E, F, G, A.

 {
\override Score.TimeSignature #'stencil = ##f
\relative c'' {
  \clef treble \key a \minor \time 7/4
  a4^\markup "Природна молска скала на А" b c d e f g a g f e d c b a2
} }

Хармонски вид на а-мол скала се добива кога ќе го повишиме тонот на 7-мо стапало. Во случајов тој тон е сол или g, кој станува gis (G#), кога му се става повишувалка или диез. Тоновите на скалата се: A, B, C, D, E, F, G#, A.

Мелодиски вид на а-мол скала се добива кога ќе го повишиме тоновите на 6-то и на 7-мо стапало. Во случајов тие тонови се: фа или f и сол или g, кој стануваат fis и gis (F#, G#) кога им се става повишувалка или диез. Тоновите на скалата се: A, B, C, D, E, F#, G#, A. Единствена напомена кај овој вид на скала е, кога се движиме надолу скалата се изведува во природен вид.

 {
\override Score.TimeSignature #'stencil = ##f
\relative c'' {
  \clef treble \key a \minor \time 7/4
  a4^\markup "Хармониска молска скала на А" b c d e f gis a gis f e d c b a2
} }
 {
\override Score.TimeSignature #'stencil = ##f
\relative c'' {
  \clef treble \key a \minor \time 7/4
  a4^\markup "Мелодиска молска скала на А (нагоре и надолу)" b c d e fis gis a g! f! e d c b a2
} }

Позначајни дела во а-мол[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]