Це-мол

Од Википедија — слободната енциклопедија
C minor
{ \new Staff \with{ \magnifyStaff #3/2 } << \time 2/16 \override Score.TimeSignature #'stencil = ##f { \clef treble \key c \minor s16 \clef bass \key c \minor s16 } >> }
Релативна скалаЕс дур
Паралелна скалаЦе-дур
Доминантна скалаГе-мол
СубдоминантаЕф-мол
Составни тонови
Це, Де, Ес, Еф, Ге, А, Бе, Це

Це-мол ― молска скала заснована на Це, која се состои од тоновите Це, Де, , Еф, Ге, А и Бе. Нејзината клучна сигнатура се состои од три снижувалки. Нејзиниот релативна повижена скала е Ес дур, а нејзината напоредна дурска скала е Це-дур.

Природната молска скала Це е:

 {
\override Score.TimeSignature #'stencil = ##f
\relative c' {
 \clef treble \key c \minor \time 7/4
 c4^\markup "Природна молска скала на Це" d es f g aes bes c bes aes g f es d c2
 \clef bass \key c \minor
} }

Промените потребни за мелодичните и хармонските верзии на скалата се запишуваат со случајни по потреба. Скалите на хармонискиот мол и мелодискиот мол се:

 {
\override Score.TimeSignature #'stencil = ##f
\relative c' {
 \clef treble \key c \minor \time 7/4
 c4^\markup "Хармонична молска скала на Це" d es f g aes b c b aes g f es d c2
} }
 {
\override Score.TimeSignature #'stencil = ##f
\relative c' {
 \clef treble \key c \minor \time 7/4
 c4^\markup "Мелодична молска скала на Це (со кревање и спуштање)" d es f g a b c bes! aes! g f es d c2
} }
 

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]