Це-дур

Од Википедија — слободната енциклопедија

Тaa се состои од низата од 8 тонови (два тетракорди)- започнува и завршува со тонот C (до). Растојанијата помеѓу тоновите можат да бидат степени и полустепени. Полустепените секогаш се наоѓаат помеѓу тоновите ми-фа (e-f) и си-до ( h-c). Сите останати тонови се оддалечени за степен. Спорет тоа произлегува правилото дека во дурските скали (сите) полустепените се наоѓаат помеѓу III –IV и VII- VIII (I) стапало.