За Елиза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Почетниот дел на „За Елиза“
Тереза Малфати, на која е посветена композицијата

За Елиза (гер. Für Elise) — етида за пијано опус 59 од Лудвиг ван Бетовен означена како „поко мото“, компонирана на 27 април 1810 г.

Проучувачите на делото на Бетовен не се сигурни која била Елиза. Се претпоставува дека за да се сокрие името на неговата вистинска избраничка Тереза (Тереза Малфати фон Роренбах од Деза, 1792-1851) која ја одбила неговата брачна понуда, употребено е името Елиза.[1]

Литература[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Оваа теорија е раширена од Макс Унгер „Бетовен и Тереза фон Малфати“ во „Музичкиот тримесечник“ 11 бр.1 (1925) стр. 63-72.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]