Разрешувалка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Разрешувалка пред тонот во првата празнина на нотниот систем

Разрешувалка или бекар (♮) — предзнак во музичката нотација што го негира дејството на повишувалка или снижувалка што се наоѓа во истата празнина или линија на нотниот систем.

Запис[уреди | уреди извор]

Разрешувалка се означува така што површината опфатена со нејзините четири линии ја опфаќа линијата или празнината на која се наоѓа тонот што треба да се „разреши“. Доколу се бележи вон границите на нотниот систем, помошните линии треба да се напишат како за ноти.

Употреба[уреди | уреди извор]

Разрешувалката се користи на неколку места во музичките дела:

  • За разрешување тонови во рамки на еден такт, каде што има смисла да се користи само на оние тонови што се повишени или снижени, бидејќи нема ефект врз другите.
  • Експлицитно да се означи престанок на важност на предзнакот на еден тоналитет. Како на долната слика

Разрешувалките на местата на тоновите ha, e и a експлицитно е означено дека претходните предзнаци Ес-дур односно Це-мол повеќе не важат, по што се наведуваат новите предзнаци Е-дур односно Цис-мол.


Музичка нотација
Нотен систем предзнацитакттактица
Ноти помошни линииточкаснижувалкаповишувалкаразрешувалкапаузалигатура
Kлучеви виолинскиалтовскибас-клуч
Предлошка:Бар теорија на музиката