Алеф

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Алеф
Арапски Сириски Хебрејски Арамејски Феникиски
ا ܐ א Алеф Алеф
Фонемска репрезентација (МФА): ʔ
Позиција во азбуката: 1
Гематрија/Абџадска вредност: 1

Алеф — прва буква во голем број од семитските абџади (азбуки), меѓу кои феникиската Phoenician aleph.svg, сириската ܐ, хебрејската א и арапската ا.

Врз база на феникиската буква се создала грчката буква алфа, а потоа и кириличната а.

Потекло[уреди | уреди извор]

Зборот „алеф“ е западносемитски збор за „вол“ и формата на буквата потекнува од прасинајскиот глиф кој се базирал на египетскиот хиероглиф

F1

, кој прикажувал глава на вол.

Арапски јазик[уреди | уреди извор]

Буквата се пушува како ا, се именува како ألف или во транслитерација alif. Буквата е прва во арапското писмо и ги означува гласовите /aː/ или грлениот глас /ʔ/.


Местоположба во зборот: изолирана крајна средина почетна
Форма: ا ـا ـا ا

Хебрејски јазик[уреди | уреди извор]

Буквата се пишува како א, се именува како אָלֶף и се транскрибира како Aleph. Буквата го означува грлениот глас ([ʔ]), се користи за одделување две соседни самогласки во посебни слогови а на почетокот на зборот е тивок глас.

правописни варијации
различни фонтови ракописно хебрејско писмо Рашиево писмо
Serif Sans-serif Monospaced
א א א Hebrew letter Alef handwriting.svg Hebrew letter Alef Rashi.png

Сириски јазик[уреди | уреди извор]

Алаф
Syriac Eastern alap.svg Madnḫaya Alap
Syriac Serta alap.svg Serṭo Olaph
Syriac Estrangela alap.svg Esṭrangela Alap

Syriac letter shapes Alaph.PNG

Кодирање[уреди | уреди извор]

Карактер א ا ܐ 𐎀 𐤀
Уникодно име HEBREW LETTER ALEF
ДОКУМЕНТАЦИЈА[СОЗДАЈ]

</NOINCLUDE> || colspan=2 | ARABIC LETTER ALIF

ДОКУМЕНТАЦИЈА[СОЗДАЈ]

</NOINCLUDE> || colspan=2 | SYRIAC LETTER ALAPH

ДОКУМЕНТАЦИЈА[СОЗДАЈ]

</NOINCLUDE> || colspan=2 | SAMARITAN LETTER ALAF

ДОКУМЕНТАЦИЈА[СОЗДАЈ]

</NOINCLUDE> || colspan=2 | UGARITIC LETTER ALPA

ДОКУМЕНТАЦИЈА[СОЗДАЈ]

</NOINCLUDE> || colspan=2 | PHOENICIAN LETTER ALF

ДОКУМЕНТАЦИЈА[СОЗДАЈ]

</NOINCLUDE> || colspan=2 | ALEF SYMBOL

ДОКУМЕНТАЦИЈА[СОЗДАЈ]

</NOINCLUDE>

Кодирања дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1488 U+05D0 1575 U+0627 1808 U+0710 2048 U+0800 66432 U+10380 67840 U+10900 8501 U+2135
UTF-8 215 144 D7 90 216 167 D8 A7 220 144 DC 90 224 160 128 E0 A0 80 0 144 142 128 Шаблон:UTF-8/4 90 8E 80 0 144 164 128 Шаблон:UTF-8/4 90 A4 80 226 132 181 E2 84 B5
UTF-16 1488 05D0 1575 0627 1808 0710 2048 0800 55296 57216 D800 DF80 55298 56576 D802 DD00 8501 2135
Бројчена вредност на карактери &#1488; &#x5D0; &#1575; &#x627; &#1808; &#x710; &#2048; &#x800; &#66432; &#x10380; &#67840; &#x10900; &#8501; &#x2135;
Именски карактери &alefsym;

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Хебрејска азбука
א    ב    ג    ד    ה    ו
ז    ח    ט    י    כך
ל    מם    נן    ס    ע    פף
צץ    ק    ר    ש    ת
Историја · Кирилизација
Никкуд · Дагеш · Гематрија
Кантилација · Нумерација