Џамија Џам Атик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Џам Атик
Jame qazvin4.JPG
Основни податоци
МестоКазвин, Иран
Припадностислам
Архитектонски опис
Архитектонски типџамија

Џамијата Џам Атик е една од најстарите џамии во Казвин, во иранската покраина Казвин. Постариот дел од џамијата се смета дека бил изграден во 807 година. Во текот низ историјата таа била повеќепати надоградувана, во Сефевидската династија, Селџучката династија,