Соборна џамија (Јазд)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Масџид-е Џам
Основни податоци
МестоЈазд, Иран
Припадностислам
Архитектонски опис
Архитектонски типџамија

Џамијата Масџид-е Џам е џамија која се наоѓа во Јазд, Иран. Овој објект бил изграден во текот на 12 век употребувајќи ја персиската архитектура, и претставува прва градба во династијата Buyid. Џамијата била реконструирана во периодот од 1324 и 1365 година.