APG III

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

APG III (од англ. Angiosperm Phylogeny Group III system) — трета верзија на современиот (претежно молекуларен) систем на растителна таксономија кој ги класификува цветните растенија. Негов автор е Групата за истражување на филогенијата на скриеносемените растенија, а објавен е во 2009, 6½ години по претходниот систем APG II и 11 години по првичниот APG (1998).[1][2][3]

Заедно со текстовите во кои се опишува новиот систем, објавени се уште две придружни дела во истиот број на списанието Botanical Journal of the Linnean Society. Првото (Chase & Reveal) е формална филогенетска класификација на сите виши растенија (ембриофити), споредлива со класификацијата на APG III. Бидејќи APG не се занимава со рангови повисоки од редот, овој труд има за цел да го смести системот во постоечката Линеева хиерархија, за сите што ја претпочитаат таквата класификација. Поради тоа, сите копнени растенија се сместени во класата Equisitopsida, која потоа се дели на 16 поткласи (вклуч. цветните растенија и голем број на надредови.[4] Второто придружно дело (Haston et al.) е линеарна низа на фамилиите што следат од системот APG III (LAPG III). Ова е список кајшто се набројани 413 од 415-те прифатени фамилии. Apodanthaceae и Cynomoriaceae се изоставени. Линеарната низа е од особена полза за кустосите на хербариуми и оние што работат на флористички дела со намера да ги подредат таксоните во склад со APG III.[5]

Напомени за системот APG III[уреди]

Системот APG III ги признава сите 45 реда од претходниот систем, како и уште 14 нови. Новопризнаените редови се:

Amborellales, Nymphaeales, Chloranthales, Petrosaviales, Trochodendrales, Buxales, Vitales, Zygophyllales, Picramniales, Huerteales, Berberidopsidales, Escalloniales, Bruniales и Paracryphiales.

Во овој систем е напуштено ставањето на фамилии во загради. APG III признава вкупно 413 фамилии, што е за 44 помалку од минатиот систем. Исфрлени се 44 од 55-те фамилии во загради, како и уште 18 други.

Исфрлените фамилии (во загради) се:

Illiciaceae, Alliaceae, Agapanthaceae, Agavaceae, Aphyllanthaceae, Hesperocallidaceae, Hyacinthaceae, Laxmanniaceae, Ruscaceae, Themidaceae, Asphodelaceae, Hemerocallidaceae, Kingdoniaceae, Fumariaceae, Pteridophyllaceae, Didymelaceae, Tetracentraceae, Pterostemonaceae, Hypseocharitaceae, Francoaceae, Memecylaceae, Lepuropetalaceae, Rhoipteleaceae, Medusagynaceae, Quiinaceae, Malesherbiaceae, Turneraceae, Bretschneideraceae, Diegodendraceae, Cochlospermaceae, Peganaceae, Tetradiclidaceae, Nyssaceae, Ternstroemiaceae, Pellicieraceae, Aucubaceae, Donatiaceae, Lobeliaceae, Desfontainiaceae, Diervillaceae, Dipsacaceae, Linnaeaceae, Morinaceae и Valerianaceae.

Останатите исфрлени фамилии се:

Limnocharitaceae, Luzuriagaceae, Sparganiaceae, Ledocarpaceae, Heteropyxidaceae, Psiloxylaceae, Oliniaceae, Rhynchocalycaceae, Parnassiaceae, Maesaceae, Myrsinaceae, Theophrastaceae, Eremosynaceae, Polyosmaceae, Tribelaceae, Aralidiaceae, Mackinlayaceae и Melanophyllaceae.

Во APG III се прифатени 20 фамилии што не се присутни во претходниот систем, додека пак неколку други се преместени на поинакви положби. Новопризнаените фамилии се:

Cynomoriaceae, Petermanniaceae, Schoepfiaceae, Limeaceae, Lophiocarpaceae, Montiaceae, Talinaceae, Anacampserotaceae, Centroplacaceae, Calophyllaceae, Guamatelaceae, Gerrardinaceae, Dipentodontaceae, Capparidaceae, Cleomaceae, Cytinaceae, Mitrastemonaceae, Metteniusaceae, Linderniaceae и Thomandersiaceae.

Бројот на фамилиите што не се сместени во ниеден ред е намален од 39 на 10. Apodanthaceae и Cynomoriaceae се ставени во скриеносемениците incertae sedis (во ниедна група во рамките на скриеносемениците). Уште осум се ставени incertae sedis in во разни надредни групи во состав на скриеносемениците. Несместените во ниеден ред се:

Apodanthaceae, Cynomoriaceae, Dasypogonaceae, Sabiaceae, Dilleniaceae, Icacinaceae, Metteniusaceae, Oncothecaceae, Vahliaceae и Boraginaceae.

Долуприкажаната класификација е дадена во две верзии, едната пократка, а другата целосна и подробна (со сите таксони).

Кратка верзија[уреди]

Подробна верзија (сите фамилии)[уреди]

Легенда:

* = new family placement;
= новопризнаен ред во системот APG;
§ = ново разграничување на фамилијата во текстот;
$ = фамилии што го претставуваат поширокото разграничување на можностите на располагање во APG II и тука претпочитани;
$$ = фамилии во квадратни загради во APG II, чие потесно разграничување тука се претпочита.

Скриеносеменици[уреди]

Магнолиди[уреди]

Монокотиледони[уреди]

Комелиниди[уреди]

Веројатни сотаксони на евдикотите[уреди]

Евдикоти[уреди]

Јадрени евдикоти[уреди]

Розиди[уреди]

фабиди (еврозиди I)[уреди]

малвиди (еврозиди II)[уреди]

Астериди[уреди]

ламиди (евастериди I)[уреди]

кампанулиди (евастериди II)[уреди]

Таксони со неутврдена положба[уреди]

Филогенија[уреди]

Системот APG III се заснова на филогенетско дрво на скриеносемениците што ги опфаќа сите 59 рода и 4 несместени фамилии. Систематските положби на другите 6 несместени фамилии се толку непознати, што не можат да се сместат ни во ниедна политомија на дрвото. Прикажани се во горната табела насловена како „Подробна верзија“, 4 во Евастериди I и 2 во Таксони со неутврдена положба.

Ова филогенетско дрво е објавено заедно со самиот систем APG III,[1] но без овдешните натписи.

скириеносеменици 

Amborellales
Nymphaeales
Austrobaileyales


меѓуцветници 


Chloranthales


магнолиди 


CanellalesPiperales

MagnolialesLaurales


монокотиледони 

Acorales
Alismatales
Petrosaviales

DioscorealesPandanales

Liliales
Asparagales


комелиниди 

DasypogonaceaeArecalesPoales
CommelinalesZingiberales
Ceratophyllales


евдикоти 

Ranunculales
SabiaceaeProteales
TrochodendralesBuxales


core евдикоти 

Gunnerales
Dilleniaceae
Saxifragales


розиди 

Vitales


еврозиди 
фабиди 

Zygophyllales

Celastrales
OxalidalesMalpighiales


Fabales
Rosales
FagalesCucurbitalesмалвиди

(продолжува)Berberidopsidales
Santalales
Caryophyllales


астериди 

Cornales
Ericales


евастериди 
ламиди 

Garryales
BoraginaceaeGentianales
SolanalesLamiales

кампанулиди

(продолжува)Малвиди (продолжение)[уреди]

малвиди 


GeranialesMyrtales

Crossosomatales
Picramniales
Sapindales
Huerteales
BrassicalesMalvales
Кампанулиди (продолжение)[уреди]

кампанулиди 

Aquifoliales
AsteralesEscalloniales
Bruniales
Apiales
ParacryphialesDipsacalesПотфамилии наместо исфрлени изборни фамилии[уреди]

Предложени се разни потфамнилии како замена за некои од изборните фамилии (во загради) од APG II, но исфрлени во APG III.[6] Тие се следниве.

Потфамилии како замена за изборните фамилии од APG II
Изборна фамилија од APG II Фамилија од APG III: потфамилија
Agapanthaceae Amaryllidaceae: Agapanthoideae
Agavaceae Asparagaceae: Agavoideae
Alliaceae Amaryllidaceae: Allioideae
Amaryllidaceae Amaryllidaceae: Amaryllidoideae
Aphyllanthaceae Asparagaceae: Aphyllanthoideae
Asparagaceae Asparagaceae: Asparagoideae
Asphodelaceae Xanthorrhoeaceae: Asphodeloideae
Hemerocallidaceae Xanthorrhoeaceae: Hemerocallidoideae
Hesperocallidaceae Asparagaceae: Agavoideae
Hyacinthaceae Asparagaceae: Scilloideae
Laxmanniaceae Asparagaceae: Lomandroideae
Ruscaceae Asparagaceae: Nolinoideae
Themidaceae Asparagaceae: Brodiaeoideae
Xanthorrhoeaceae Xanthorrhoeaceae: Xanthorrhoeoideae

Наводи[уреди]

  1. 1,0 1,1 Група за истражување на филогенијата на скриеносемените растенија (2009), „Новости од класификацијата на редовите и фамилиите на цветните растенија: APG III“, „Botanical Journal of the Linnean Society“ 161 (2): 105–121, doi:10.1111/j.1095-8339.2009.00996.x, http://www3.interscience.wiley.com/journal/122630309/abstract, конс. 10 декември 2010  (англиски)
  2. As easy as APG III - Scientists revise the system of classifying flowering plants“, The Linnean Society of London, 8 октомври 2009, http://www.linnean.org/index.php?id=448, конс. 29 октомври 2009 
  3. APG III tidies up plant family tree“, Horticulture Week, 8 октомври 2009, http://www.hortweek.com/channel/OrnamentalsProduction/rss/article/943975/APG-III-tidies-plant-family-tree/, конс. 29 октомври 2009 
  4. Chase, Mark W. & Reveal, James L. (2009), „A phylogenetic classification of the land plants to accompany APG III“, „Botanical Journal of the Linnean Society“ 161 (2): 122–127, doi:10.1111/j.1095-8339.2009.01002.x 
  5. Haston, E., Richardson, J.E., Stevens, P.F., Chase, M.W., Harris, D.J. (2009) The Linear Angiosperm Phylogeny Group (LAPG) III: a linear sequence of the families in APG III. Botanical Journal of the Linnean Society 161, 128–131.
  6. Chase, M.W.; Reveal, J.L. & Fay, M.F. (2009), „A subfamilial classification for the expanded asparagalean families Amaryllidaceae, Asparagaceae and Xanthorrhoeaceae“, „Botanical Journal of the Linnean Society“ 161 (2): 132–136, doi:10.1111/j.1095-8339.2009.00999.x 

Надворешни врски[уреди]