Буковидни

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Буковидни
Обична бука (Fagus sylvatica)
Научна класификација
Царство: Растенија
Нерангирано: Скриеносеменици
Нерангирано: Евдикоти
Нерангирано: Розиди
Ред: Буковидни
Фамилии

во текстот.

Буковидните (науч. Fagales) се ред на цветни растенија, каде се вбројуваат најшироко распространетите дрва. Името го добиле по родот Буки (Fagus). Припаѓаат на розидната група на дикотиледони. Во овој ред спаѓаат следниве фамилии и родови:

Во постариот Кронквистов систем се наведуваат само четири фамилии (Брези, Corylaceae, Буки, Тикодендрони; Corylaceae не припаѓале на Брезите); овој распоред го следи Светскиот попис на одбрани растителни фамилии. Другите фамилии биле разделени во три различни реда, сместени во Хамамелиди. Казуариновидните се состоеле од една фамилија (Казуарини), Оревовидните се состоеле од Оревите и Коњски опашки, а Восковцовидните ги опфаќале преостанатите (плус Balanops). Промените се должат на испитувањата со кои е востановено дека вака утврдените Восковцовидни, се парафилетски во однос на другите групи.

Надворешни врски[уреди]