Штитовидни

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Штитовидни
Штитовидни
Соцветие на див морков (Daucus carota) од фамилијата Штитоцветни
Научна класификација [ у ]
Царство: Растенија
клад: Скриеносеменици
клад: Евдикоти
клад: Астериди
клад: Евастериди II
Ред: Штитовидни
Nakai
Фамилии

Штитовидните (науч. Apiales) е ред на цветни растенија. Фамилиите наведени десно се оние признаени во системот APG III. Ова е типична понова класификација, иако постојат мали варијации, особено во поделбата на фамилијата Torriceliaceae[1].

Според оваа дефиниција, најпознати членови на овој ред се морковот, целерот, магдоносот и бршленот.

Редот Штитовидни спаѓа во групата Астериди во рамките на евдикотите, според опишаното во системот APG III. Во тие рамки, Штитовидните спаѓаат во нерангираната група наречена „Кампанулиди“,[2] а во рамките на Кампанулидите, припаѓа на кладот позната според филогенетската номенклатура како „Apiidae“.[3] Во 2010 Штитовидните се прогласени за потклад на Дреновите (Cornaceae), кои ги опфаќаат Штитовидните, Paracryphiales и Чешленковидните (Dipsacales).[4]

Историја[уреди]

Тековното гледање на Штитовидните е прилично ново и се заснова на ДНК-низи со филогенетски методи.[5]

Наводи[уреди]

  1. Gregory M. Plunkett, Gregory T. Chandler, Porter P. Lowry, Steven M. Pinney, and Taylor S. Sprenkle. 2004. "Recent advances in understanding Apiales and a revised classification". South African Journal of Botany 70(3):371-381.
  2. Richard C. Winkworth, Johannes Lundberg, and Michael J. Donoghue. 2008. "Toward a resolution of Campanulid phylogeny, with special reference to the placement of Dipsacales". Taxon 57(1):53-65.
  3. Philip D. Cantino, James A. Doyle, Sean W. Graham, Walter S. Judd, Richard G. Olmstead, Douglas E. Soltis, Pamela S. Soltis, and Michael J. Donoghue (2007), „Towards a phylogenetic nomenclature of Tracheophyta“, „Taxon“ 56 (3): 822–846, doi:10.2307/25065865, http://www.phylodiversity.net/donoghue/publications/MJD_papers/2007/164_Cantino_Taxon07.pdf 
  4. doi:10.1600/036364410791638306
    Овој навод ќе се дополни автоматски во текот на следните неколку минути. Можете да го прескокнете редот или да го проширите рачно
  5. doi:10.1111/j.1095-8339.2003.00247.x
    Овој навод ќе се дополни автоматски во текот на следните неколку минути. Можете да го прескокнете редот или да го проширите рачно