Тед Хјуз

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Златен венец.svg Тед Хјуз
Ted-Hughes-March1993.jpg
Занимање поет
Националност Британец
Сопружник Силвија Плат (1956-1963)
Керол Орчард (1970-1998)
Деца Фрида Хјуз
Николас Хјуз (починат)
Александра (почината)

Едвард Џејмс Хјуз (17 август 1930 - 28 октомври 1998) беше англиски поет и детски писател, попознат како Тед Хјуз. Критичарите го рангираат во редот на најдобрите поети од својата генерација.[1] Хјуз беше Британски поет лауреат од 1984 сѐ до својата смрт.

Хјуз беше женет за американската поетеса Силвија Плат, од 1956 до нејзината смрт.[2] Таа се самоуби во 1963 на 30-годишна возраст. Неговиот удел во нивната врска стана контроверзна тема за феминистките и американските обожаватели на Плат. Хјуз никогаш јавно не навлегол во дебата, но неговата последна поетска збирка „Роденденски писма“ (1998) ја обработува нивната комплексна врска.

Во 2008, Тајмс го рангираше Хјуз на четврто место на нивната листа „50 најдобри британски писатели по 1945“..[3]

На 22 март 2010 беше објавено дека Хјуз ќе добие место во Вестминстерската опатија.[4]

Избрана библиографија[уреди]

Збирки поезија[уреди]

  • 1957 The Hawk in the Rain
  • 1960 Lupercal
  • 1967 Wodwo
  • 1970 Crow: From the Life and the Songs of the Crow
  • 1972 Selected Poems 1957-1967
  • 1975 Cave Birds
  • 1977 Gaudete
  • 1979 Remains of Elmet
  • 1979 Moortown
  • 1983 River
  • 1986 Flowers and Insects
  • 1989 Wolfwatching
  • 1992 Rain-charm for the Duchy
  • 1994 New Selected Poems 1957-1994
  • 1997 Tales from Ovid
  • 1998 Birthday Letters
  • 2003 Collected Poems

Збирки раскази[уреди]

  • 1995 The Dreamfighter, and Other Creation Tales. Faber and Faber (London, England)
  • 1995 Difficulties of a Bridegroom: Collected Short Stories. Picador (New York, NY)

Проза[уреди]

  • 1967 Poetry in the Making: An Anthology of Poems and Programmes from "Listening and Writing. Faber (London) 1967.
  • 1992 Shakespeare and the Goddess of Complete Being Farrar, Straus, and Giroux (New York)
  • 1993 A Dancer to God Tributes to T. S. Eliot. (Editor) Farrar, Straus, and Giroux (New York)
  • 1994 Winter Pollen: Occasional Prose. (Essay collection) . Edited by William Scammell, Faber (London). Picador USA (New York) 1995.

Литература за деца[уреди]

  • Meet my Folks!
  • How the Whale Became
  • The Earth Owl and Other Moon-People
  • Nessie the Mannerless Monster
  • 1970 Poetry Is
  • The Iron Man
  • Coming of the Kings and Other Plays
  • Season Songs
  • Moon-Whales
  • Moon-Bells
  • Under the North Star
  • Ffangs the Vampire Bat and the Kiss of Truth
  • Tales of the Early World
  • The Iron Woman
  • The Dreamfighter and Other Creation Tales
  • Collected Animal Poems
  • The Mermaid's Purse
  • The Cat and the Cuckoo

Драми[уреди]

  • The House of Aries (radio play), broadcast, 1960.
  • The Calm produced in Boston, MA, 1961.
  • A Houseful of Women (radio play), broadcast, 1961.
  • The Wound (radio play; also see below), broadcast, 1962
  • Difficulties of a Bridegroom (radio play), broadcast, 1963.
  • Epithalamium produced in London, 1963.
  • Dogs (radio play), broadcast, 1964.
  • The House of Donkeys (radio play), broadcast, 1965.
  • The Head of Gold (radio play), broadcast, 1967.
  • The Coming of the Kings and Other Plays (juvenile)
  • The Price of a Bride (juvenile; radio play), broadcast, 1966.
  • Adapted Seneca's Oedipus (produced in London 1968)
  • Orghast produced in Persepolis, Iran, 1971.
  • Eat Crow Rainbow Press (London, England), 1971.
  • The Iron Man (based on his juvenile book; televised, 1972).
  • Orpheus 1973.

Белешки[уреди]

  1. Daily Telegraph, "Philip Hensher reviews Collected Works of Ted Hughes, plus other reviews", April 2004
  2. Joanny Moulin (2004). Ted Hughes: alternative horizons. p.17. Routledge, 2004
  3. (5 January 2008). The 50 greatest British writers since 1945. The Times. Retrieved on 2010-02-01.
  4. Poets' Corner memorial for Ted Hughes, BBC News, 22 March 2010

Надворешни врски[уреди]

Wikiquote-logo.svg
Викицитат има збирка цитати поврзани со: