Дионис

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Дионис (старогрчки: Διώνυσος или Διόνυσος) бил бог на виното,забавата во старогрчката митологија. Тој бил син на Зевс и на обична смртничка.Неговото рагање било најчудно.Кога неговата мајка почнала да гори од телото на Зевс,Зевс го извадил Дионис од утробата на неговата мајка.Потоа Зевс им го дал Дионис да го чуваат шумските нимфи.Кога го изгледале Зевс ги наградил кога ги возвишил како ѕвезди.Во древниот Рим е познат под името Бахкус, Либер.