Религија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Симболи на различни религии.

Религија, контроверзен поим што некогаш се користи како синоним за вера, се дефинира како верба во нешто натприродно, свето или божествено, како и моралните кодови, обичаи и институции поврзани со таа верба. Во најширока смисла, некои го дефинираат поимот како тотална сума на одговори дадени како објаснување за врската на човештвото со вселената. Низ вековите се имаат создадено огромен број на религиозни форми, но денес, низ светот доминираат само неколку големи светски религии.

 1. Бог
 2. Бахаизам (Бахаи религија)
  1. Баб
  2. Бахаула
 3. Будизам
  1. Буда
 4. Христијанство
  1. Исус Христос
  2. Папа
  3. Црква
  4. Католицизам
  5. Протестантство
  6. Православие
 5. Конфучијанство
  1. Конфучиј
 6. Хиндуизам
  1. Брама
  2. Вишну
  3. Шива
 7. Ислам
  1. Али
  2. Мухамед
  3. Џамија
  4. Омар
  5. Мека
  6. Сунити
  7. Шиити
 8. Јудаизам
  1. Мојсеј
  2. Синагога
  3. Ерусалим
  4. Израел
 9. Зороастризам
  1. Зороастер
 10. Џаинизам