Прејди на содржината

18 декември (починале)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1406  Чандарли Али-паша — Голем везир на Отоманското Царство.
1829  Жан Батист Ламарк — француски природонаучник и филозоф.
1892  Ричард Овен — истакнат англиски биолог и палеонтолог.
1995  Конрад Цузе — германски научник, еден од изумителите на сметачот.
1932  Едуард Бернштајн — германски социјалдемократски теоретичар.
1945  Климе Стојоски — македонски партизан.
1975  Теодосиј Добжански — руско-американски научник.
2003  Бранко Хорват — хрватски економист.
2006  Џозеф Барбера — американски аниматор и режисер.
2008  Иван Рабузин — хрватски сликар.
2009  Оскар Данон — југословенски композитор и диригент.
2011  Вацлав Хавел — чешки писател и политичар.
2015  Слободан Чашуле — македонски новинар и политичар.
2016  За За Габор — американска глумица со унгарско потекло.
2018  Пени Маршал — американска режисерка.
2022  Тери Хол — англиски рок-музичар, член на групата The Specials