Иван Рабузин

Од Википедија — слободната енциклопедија

Иван Рабузин (27 март 1921 - 18 декември 2008) бил хрватски наивен уметник.

Животопис[уреди | уреди извор]

Таткото на Рабузин беше рудар, а Иван беше шести од неговите единаесет деца. Иван работел како столар многу години, и не почнал да слика сè до 1956 година, кога имал триесет и пет години. Тој имаше малку формална обука како уметник, но неговата прва изложба на слики се покажа успешна и тој промени ја кариерата, станувајќи професионален сликар во 1962 година.

Сликите на Рабузин вклучуваат Авенија. Бил активен во политиката како член на Хрватската демократска заедница, а од 1993 до 1999 година бил и член на хрватскиот парламент во вториот и третиот собир. Тој го зеде прободениот индустриски дизајн во 1970-ти со 500-парче рачно изработена садо за салони од Тимо Сарпанева, која Рабузин одликуваше со студио Лини од германската Розентална фабрика за производство на порцелан.] Рабузин почина на 18 декември 2008 година во болница во Вараждин, Хрватска.