(308635) 2005 YU55

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Астероидот 2005 YU55 во април 2010 г.

2005 YU55астероид од групата на Аполонски астероиди, тип Ц, со ширина од 396 метри, откриен на 28 декември 2005 година од американскиот астроном Роберт Мекмилан. На 8 и 9 ноември 2011 г, астероидот поминал меѓу Земјата и Месечината[1] на растојание од 0,85 ме или 325.000 километри од Земјата и претставува потенцијално опасен астероид[2]. Последен пат, астероид со слични димензии поминал на толку мало растојание од Земјата во 1976 година (астероид 2010 XC15 на 0,5 ме).

Проценка на можноста за паѓање на Земјата[уреди | уреди извор]

{{{bSize}}}px

{{{bSize}}}px

Анимација на траекторијата на астероидот 2005 YU55 споредена со орбитите на Земјата и Месечината на 8 и 9 ноември 2011 г.

Астероидот 2005 YU55 има елипсовидна орбита околу Сонцето со период на орбитирање од 1,22 години и ги сече орбитите на планетите Венера и Земја. Во април 2010, со испитувањата на радиотелескопот Аресибо, согласно пресметките за неговата орбита, било потврдено дека нема опасност од пад на астероидот на површината на Земјата во наредните 100 години. Така, од категорија 1 во торинската скала во февруари (астероиди кои минуваат близу до Земјата, без опасност од пад), во април бил преместен во категорија 0 (никаква можност од пад на површината на Земјата).

Минување меѓу Земјата и Месечината[уреди | уреди извор]

На 9 ноември 2011 г. во 00:28 ч. средноевропско време (23:28 по Гринич), астероидот безбедно поминал меѓу Земјата и Месечината, на растојание од 0,85 ме (0,00217 ае). На 9 ноември 2011 година, во 08:13 часот по средноевропско време, астероидот поминал на растојание од 239.000 километри од Месечината (0,00160 ае). Во тој период, астероидот имал величина на видливост 11, видлив од Земјата со помош на двогледи и телескопи со објективи над 80 мм.

Слични астероиди[уреди | уреди извор]

Во 2028 г. астероидот наречен (153814) 2001 WN5 (дијаметар 700-1.500 метри) ќе помине на растојание од 248.000 километри од Земјата (0,00166 ае).[3]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]