Хиландарски ливчиња

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Хилендарски ливчиња)
Страна од Хиландарските ливчиња

Хиландарски ливчињакирилски старословенски ракопис од крајот на 10 и почетокот на 11 век. Претставува еден од најстарите сочувани споменици напишани на кирилица.

Хиландарските ливчиња се два пергаментни листа кои содржат делови од беседите на Кирил Ерусалимски (318-395). Биле откриени во 1844 година во Хиландар. В. И. Глигорович ѝ ги подарил на Новоруската државна библиотека во Одеса, денес државниот универзитет во Одеса, каде и денес се чува под број P I 533.