Копитаров триод

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фрагмент од Копитаровиот триод

Копитаров триодсредмомакедонски кирилски посен триод од крајот на XIII век, 72 л., Љубљана NUK Cod. Kop. 9.[1] Правописно-јазичните особености потврдуваат североисточно македонско потекло. Записите укажуваат на поврзаност со Прешевската област со најзначајното културно средиште – манастирот „Св. Прохор Пчињски“. Текстот припаѓа кон постарата редакција на триодот, без паримии и со цели вечерни за секој ден.[2]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. V. Mošin, Kopitarjeva zbirka slavenskih rokopisov in Zojsov ćirilski fragment iz Narodne in univerzitetske biblioteke v Ljubljani, SAZU, Dela, 25, Ljubljana, 1971, 112 + (3)
  2. Г. А. ИлÏинскиј, Копитрарова триодÏ XIII в., РФВ, 1906, 199–215