Тулга

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тулга
Крал на Визиготите
Замислен портрет на Тулга од Агустин Саез Гланадел. Масло на платно, 1854 година.
Период на владеење639-640 – 16 април 642
ПретходникХинтила
НаследникХиндасвинт
Починал(а)642
ТаткоХинтила

Тулга (починал 642 година) ―крал на Визиготите помеѓу 639/640 и 642 година . Тој го наследи својот татко Хинтила.

Стапување на престолот[уреди | уреди извор]

Тој бил избран за крал по смртта на неговиот татко од собрание на благородници и епископи, но, со оглед на наследната природа на наследството, неговото владеење предизвикало незадоволство кај визиготското благородништво.[1]

На Тулга му се припишува одредена наивност и слабост на карактерот. Се чини дека т.н. refugae успеале да започнат напад, иако главната војна мора да ја изведат Васконците. Сепак, ниту еден поголем бунт не изгледа многу веројатен пред оној на Хиндасвинт, бидејќи леснотијата со која паднал, ја прави мала веројатноста дека би се спротивставил на некој претходен бунт.

Бунтот на Хиндасвинт[уреди | уреди извор]

Хиндасвинт веќе бил старец, околу 79 години, кога го започнал својот бунт. Тој мора да имал некоја воена команда или важна положба во пограничната област со Басконците, кои доминирале во подножјето на западните Пиринеи. Тој ќе ја согледал слабоста на круната и реши да ризикува со тоа што ќе ги повика благородниците (готските земјопоседници) и „народот“ (веројатно готските жители на областа). Тој се прогласил за крал, и покрај тоа што не добил одобрение за неговата постапка од епископите. Местото на состанокот било Пампалика, за која се верува дека е всушност Памлиега, во близина на Бургос, а не Памплона.

По овие настани, историчарите се разликуваат за тоа што се случило, бидејќи е неопходно да се потпреме на несигурни извори:

Оние кои се потпираат на Сигеберт Жаблуски, веруваат дека бунтовникот, силен поради добиената поддршка и со приврзаноста на другите благородници, се појавил во Толедо, го соборил Тулга и се качил на престолот, на датум блиску до 16 април 642 година, онеспособувајќи го да кралува како што е утврдено со соборните канони. Понатамошната судбина на Тулга, во таков случај, не е позната, иако извесно време останал во манастир како монах.

Но, потпирајќи се на Свети Илдефонсо, ситуацијата е поинаква. Бунтот на Хиндасвинт добил одредена поддршка меѓу благородништвото, но бидејќи ја немала поддршката од свештенството, не успеал. Тулга го задржал престолот, а Хиндасвинт бил сметан за бунтовник, сè додека пригодната смрт на кралот, поради болест, не дозволила признавање на аспирантот од страна на големците и свештенството.

Наводи[уреди | уреди извор]

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Alonso de Cartagena, Bonifacio Palacios Martín, Biblioteca Nacional (Spain), Faustino Menéndez Pidal de Navascués. Contribuidores Bonifacio Palacios Martín, Biblioteca Nacional, El Libro de La Genealogía de Los Reyes de España, Editor Scriptorium, 1995 ISBN 84-605-2545-7, 9788460525455
  • Luíz Paulo Manuel de Menezes de Mello Vaz de São-Payo, A Herança Genética de Dom Afonso I Henriques (Portugal: Centro de Estudos de História da Família da Universidade Moderna do Porto, Porto, 2002)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Владејачки титули
Претходник
Хинтила
Крал на Визиготите
20 декември 639 – 17 април 642
Наследник
Хиндасвинт