Лиува I

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лиува I
Лиува I, илустрација од 1095 година.
Визиготски крал
ПретходникАтаганагилд
НаследникЛеовигилд
Роден(а)непознато

Лиува I (починал 570,[1] 571-572,[2] или 573[3]) ― визиготски крал на Хиспанија и Септиманија.

Тој бил поставен за крал во Нарбон по смртта на Атанагилд во 567 година. Роџер Колинс забележал дека ова е првпат некој визиготски крал да се спомене во североисточниот регион на државата од 531 година, кога бил убиен Амаларик. Тој предложува дека крунисувањето на Лиува во близина на границата со Франките е заради нови закани од тој сосед; под Гунтрам, се знае дека Франките претставувале повеќе закана за Визиготите.[4] Оваа закана би објаснила и зошто во втората година од неговото владеење, Лиува го натерал својот брат Лиувигилд и совладетел и наследник, ставајќи го на чело на Блиска Хиспанија, или источниот дел на Хиспанија.[5]

Франкската закана исто така може да објасни зошто Лиува му дал засолниште на епископот Пронимиј (денешен француски изговор: Фроним). Григориј Турски вели дека Пронимиј го напуштил Бурж да живее во Септиманија „поради некоја или друга причина“. Лиува го направил епископ на Агд, функција која ја извршувал за време на владеењето на Лиувигилд. Кога тој владетел се обидел да го убие, Пронимиј потоа побегнал во Галија и на крајот стигнал до дворот на франкскиот крал Хилдеберт II, кој потоа го поставил Пронимиј за епископ на Венс.[6]

Лиува починал во третата година од неговото владеење од незабележани причини.[7]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Walsh, P. G. (јуни 1967). „1. The Ruodlieb: The first medieval epic of chivalry from eleventh-century Germany. Translated by Gordon B. Ford. Pp. 104. Leiden: Brill, 1965. Paper, fl. 14. - 2. Isidore of Seville: History of the Goths, Vandals, and Suevi. Translated by Guido Donini and Gordon B. Ford. Pp. viii+46. Leiden: Brill, 1966. Paper, fl. 12“. The Classical Review. 17 (2): 235. doi:10.1017/s0009840x00324520. ISSN 0009-840X.
  2. Dates of death according to Peter Heather, The Goths (Oxford: Blackwell, 1996), p. 279; however Isidore of Seville states Liuva died in 570 (Historia de regibus Gothorum, Vandalorum et Suevorum, chapter 48; translation in Guido Donini and Gordon B. Ford, Isidore of Seville's History of the Goths, Vandals, and Suevi, second revised edition [Leiden: E.J. Brill, 1970], стр. 22f)
  3. of Biclaro, Johannes (590). „Chronicon (Iohannes Biclarensis) - Wikisource“. la.wikisource.org. Посетено на 20 мај 2021.
  4. Collins, Early Medieval Spain: Unity in Diversity 400-1000, second edition (New York: St. Martins, 1995), стр. 40
  5. John of Biclaro, Chronicle, 10. Translated in Kenneth Baxter Wolf, Conquerors and Chroniclers of Early Medieval Spain, second edition (Liverpool: University Press, 1990), стр. 60
  6. Decem Libri Historiarum, IX.24; translated by Lewis Thorpe, History of the Franks (Harmondsworth: Penguin, 1974), стр. 511f
  7. Peter Heather, The Goths (Oxford: Blackwell, 1996), p. 279; Isidore of Seville, chapter 48; translation by Donini and Ford, стр. 22f

 

Владејачки титули
Претходник
Атанагилд
Визиготски крал
567–572
со Леовигилд
Наследник
Леовигилд