Ардо

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ардо (или Ардонус, можеби кратенка од Ardabastus; починал 720/721) — последниот од визиготските кралеви наХиспанија, кој владеел од 713 или најверојатно 714 година до неговата смрт. Визиготското Кралство веќе било сериозно намалено, во моќ и опфат, во времето кога тој го наследил Агила II, а неговите доминиони веројатно не се протегале подалеку од Септиманија и денешна Каталонија, поради арапските освојувања во претходните три години.

Ардо е запишан само во еден визиготски кралски список дека владеел седум години.[1] [2] Од 716 година, Арапите ги преминале Пиринеите и го нападнале Нарбоненсис, последната покраина под готска контрола. Во текот на следните три години Ардо веројатно го бранел она што останало од визиготското кралство и тој „можеби погинал во борба како неговиот претходник“ откако Арапите ја зазеле Нарбона и пред тие да освојат сè што остануло од старото кралство.[3]

Ако Ардо треба да се идентификува со Ардобастус, тогаш тој ја преживеал инвазијата и испреговарал договор, со кој тој ги претставувал христијаните како гроф на христијаните од Ал-Андалус.[4] Оваа титула ја наследувале на голем број индивидуи, барем до десеттиот век. Другите грофови биле: Раби ибн Теодулф,[5] :281-294 Абу Саид ал-Кумис, (потомок на Ардабастус) [6] и Муавија ибн Луб. [7]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Collins, Visigothic Spain, 140.
  2. Thompson, 251, says he is otherwise unknown.
  3. Collins, The Arab Conquest of Spain, 45.
  4. Simonet, Francisco Javier. "Historia de los mozárabes de España (rééd.)." (1983). vol. 4, p. 197, p. 247.
  5. Vallvé, Joaquín. "The zalmedina of Córdoba." Al-Qantara 2.1 (1981), pp. 277-318.
  6. AL-QÛTIYYA, I. B. N. "Tarij iftitâh al-Andalus (Historia de la Conquista de España), texto árabe impreso por P. de Gayangos en la Colección de Crónicas Árabes de la Real Academia de la Historia, T. II (Madrid 1868)." Una edición posterior: Historia de la conquista de España de Abenalcotia el Cordobés, trad. castellana de J. Ribera, Madrid (1926). p. 31.
  7. Molénat, Jean Pierre. "Minorités in miroir. Mozarabes et mudéjars dans la Péninsule Ibérique médiévale." Ethnic-religious minorities in the Iberian Peninsula: Medieval and modern period . Edições Colibri, 2008.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Thompson, E. A. The Goths in Spain. Oxford: Clarendon Press, 1969.
  • Collins, Roger. The Arab Conquest of Spain, 710–97. Blackwell Publishing, 1989.
  • Collins, Roger. Visigothic Spain, 409–711. Blackwell Publishing, 2004.
Владејачки титули
Претходник
Агила II
Крал на Визиготите
714–721
укината