Арапско освојување на Пиринејскиот Полуостров

Од Википедија — слободната енциклопедија
Андалусија (ел-Андалус) во времето на Умајадите
ел-Андалус
711–1492

Инвазија од 711–732


756–1039 Умајадска Кордоба


Таифа 1039–1085


Алморавиди 1085–1145


Алмохади 1147–1238


Гранадски Емират 1238–1492


Поврзано

Арапско освојување на Пиринејскиот Полуостров (711-718) — големо воено походување кое започнало во времето кога арапските Маври ги нападнале државите на Визиготите, кои се наоѓале на Пиринејскиот Полуостров. Генералот Тарик Ибн-Зијад, предводел војска претежно составена од Бербери го преминал протокот од африканската кон европската страна и го освоил Гибралтар. По осум години, Маврите успеале да заземат голем дел од Пиринејскиот Полуостров, освен северозападните региони Астурија и поголем дел од Баскија. Територијата која била освоена била позната под името ел-Андалус.

Хронологија[уреди | уреди извор]