Список на острови на Шведска

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на острови на Шведска.

По големина[уреди | уреди извор]

Остров Површина Население
Готланд &100000000000029940000002,994 км² &1000000000005700000000057,000
Еланд &100000000000013470000001,347 км² &1000000000002500000000025,000
Оруст &10000000000000346000000346 км² &1000000000001500000000015,000
Хисинген &10000000000000199000000199 км² &10000000000125000000000125,000
Вермде &10000000000000181000000181 км² &1000000000004800000000048,000
Черн &10000000000000148000000148 км² &1000000000001500000000015,000
Веде и Бјерке &10000000000000128000000128 км²
Форе &10000000000000113000000113 км²
Селаен &1000000000000009500000095 км²
Гресе &1000000000000009300000093 км²
Свартхеландет &1000000000000008200000082 км²
Хертсен &1000000000000007300000073 км² &1000000000002200000000022,000
Алнен &1000000000000006800000068 км²
Екере и Мунсе &1000000000000006800000068 км²
Тостерен-Аспен &1000000000000006600000066 км²
Ингаре &1000000000000006300000063 км²
Јустере &1000000000000006200000062 км²
Турсе &1000000000000006200000062 км²
Амерен &1000000000000006000000060 км²
Коландсе &1000000000000005700000057 км²

Други познати острови[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]