Аделсе

Од Википедија — слободната енциклопедија
Аделсен
Аделсе

 

Урнатините на стариот замок Алсна хус на островот Аделсе.

Аделсе е остров среде езерото Меларен во Шведска, во близина на Бјоркфјерден. Административниот центар на значајната населба Бирка (на соседниот остров Бјорко) се наоѓал кај Ховгорден на Аделсе.

Географија[уреди | уреди извор]

Пејзажот на Аделсе се состои од карпести ридови обложени со бор и гребени од морена полни со полиња и листопадни дрвја, главно даб. Највисокото место на Аделси е планината Кунста, која е 53,2 метри надморска височина. Врвот на Кунста има кула со поглед што нуди одличен поглед кон средината на езерото Маларен.

Постојат многу печурки за јадење и овошје што може да се најдат на Аделсе, вклучувајќи лустери, црна труба, сини бобинки, боровинки, смреки, цреши, јаболка и круши.

Демографија[уреди | уреди извор]

Аделсе има околу 700 постојани жители, број кој е доста стабилен низ вековите. Многу жители одат на работа во Стокхолм, но има и земјоделци и рибари. Во текот на летните месеци, островот е популарен кај туристите.

Транспорт[уреди | уреди извор]

Автобусите (линии 311 и 312) сообраќаат од автобускиот терминал кај Бромаплан, среде Брома, до Шоенген на Мунсо. Оттука, ферибродот за кабелски возила преминува до Аделсе. Автобусот 312 патува со траект и поминува низ целиот остров. Ферибродот сообраќа на секои половина час во текот на денот и на час во вечерните и ноќните часови. Ноќниот траект сообраќа поретко во текот на летните месеци.

Историја[уреди | уреди извор]

Скансбергет Форнборг

Историјата на Аделсе започна со камено доба. Аделсе во тоа време се состоеше од мали острови што излегоа од морето на крајот на леденото доба. Меларен, слатководно езеро, сè уште не постоело, па скериите што требало да станат Аделсе лежеле под Балтичкото Море.

Риболов, лов на птици и фоки ја создадале основата за животот на луѓето што живеат таму. Постојат гробови од раното и доцното камено време, но повеќето гробници потекнуваат од железното време, најчесто викиншкото време. Исто така, постојат два древни ридови (форнборгар) на Аделсе; еден од нив, сместен на Скансберг во близина на Стенби, е невообичаено добро сочуван.

Аделсе звезда во снегот

Аделсе, порано наречен Алсно или Алсну ја одразува важноста на областа за време на Викиншката ера. Куќата на кралот (Кунгсгорден) била веднаш до Ховгорден, а монархот владеел со блискиот град Бирка. Ова е исто така местото на Кунгшигарна во Ховгорден. Kungs значи крал или кралски и купиштата, од старонордискиот збор haugr, значи насип или венец.

Во текот на вториот дел од 12 век, христијанска црква била изградена веднаш до Ховгорден. Синовите на Биргер Џарл го изградиле Куќа Алсен, прекрасен замок каде кралот Магнус I во 1279 година го собра состанокот на Алсно. На тој состанок била воспоставена Уредбата на Алсно, воведувајќи ги привилегиите на шведското благородништво.

За време на средниот век, Куќата Алсно се користела како летна палата за кралеви и гувернери, но подоцна пропаднала. Она што останало од замокот и неколку гробови во близина на Ховгорден е ископано за време на археолошките ископувања спроведени помеѓу 1916 и 1926 година.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]