Хисинген

Од Википедија — слободната енциклопедија

Хисинген е петтиот по големина остров во Шведска (по Готланд, Оланд, Содерторн и Оруст), со површина од 199 км2. Тоа е дел од Гетеборг и се граничи со Јета на југ и исток, Нордре Елв на север, и Категат на запад. Северниот дел на градот Готенбург, со своите пристаништа, индустрии и предградија, се наоѓа на островот, кој е поделен помеѓу двете историски провинции Вестерјетланд и Бохуслен.

Населението на островот е околу 130.000, што го прави најнаселен остров во Шведска, пред Седермалм и Готланд.

За краток, повоен период, Хисинген бил дом на најголемиот центар за бродоградба во светот, но сите три дворови биле затворени во 1979 година. Хисинген е дом на групацијата Волво и сега веќе одделните Волво автомобили. Повеќето од најголемото пристаниште на нордиските земји, пристаништето Готенбург исто така се наоѓа на Хисинген.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Етимологијата на името Хисинген е спорна. Хесинг го прави своето прво појавување во исландските извори од 13 век; Хисинген датира од 1399 година.

Основното значење на префиксот Хис- е „да се подели, отсече“ и може да се најде во локалните имиња Хисои и Хисон. Оттука, името може да се толкува како „островот отсечен од копното“.

Историја[уреди | уреди извор]

Камената слика на Тумлехед и остатоците од античките населби докажуваат дека Хисинген бил населен од 9000 година п.н.е.

На Хисинген постоел првиот град со името Готенбург. Основана е од кралот Чарлс IX во 1603 година на северниот брег на реката Гота кај Ферјенес. Бил населен претежно со холандски трговци, намамени да се населат таму по поволни економски услови. Сепак, градот бил целосно уништен од Данците во 1611 година за време на Калмарската војна.

До 1658 година, кога бил предаден на Шведска од Данска-Норвешка со Договорот од Роскилде, островот бил поделен на шведски и норвешки дел. Поделбата продолжила во официјалното име на провинциските области Шведски и Норвешки Хисинген-Свенска Хисингенс херад и Норска Хисингенс херад-до 1681 година, кога беа преименувани во Источни и Западни окрузи.

Островот бил претежно земјоделско земјиште до 19-ти век, кога индустријализацијата започна и компании како Арендалсварвет, Ериксберг, Готаверкен и Линдхолмен започна да работи таму. Во поголемиот дел од 20 век, до кризата со бродоградилиштата во 1970-тите, островот бил во фокусот на шведската бродоградба.

Производителот на автомобили Волво ги има своите корени од Хисинген; таму била сместена нивната прва фабрика и првиот автомобил Волво ОВ 4, бил произведен во 1927 година. Денес, компанијата се уште ја има својата главна канцеларија и производствени капацитети на островот. Музејот Волво исто така се наоѓа во близина.

Во текот на последните 20 години, северната банка на Гота Елв претрпела голема експанзија. Станбените области, универзитетските згради и високотехнолошката индустрија во голема мера ги замениле бродоградилиштата.

Географија[уреди | уреди извор]

Рамберг како што се гледа од мостот Гата.

Островот има разновиден пејзаж со брегови, фарми и шуми. Најголемата шумска област е Хисингспаркен, кој е и најголемиот парк во Готенбург. Риа Ског е помала шума и природен резерват, се наоѓа на југот на Хисинген.

Рамбергет, рид од 87 метри, е добро познато обележје. Тоа е дел од паркот Кејлер, основан во 1908 година и зафаќа површина од над 31 хектари. Од врвот на ридот до кој може да се стигне со автомобил, има широк поглед на целиот град.

Администрација[уреди | уреди извор]

Целиот остров припаѓа на општината Готенбург. Поделено е на три области:

  • Нора Хисинген (Северен Хисинген)
  • Вестра Хисинген (Западен Хисинген)
  • Лундби

Транспорт[уреди | уреди извор]

Островот е поврзан со копното со неколку мостови, вклучително и Гота Елвброн (мост на реката Гота), мостот Елвсборг и автопатскиот тунел Тингстадстунелн (се планира и втор тунел за автопат). Голем број автобуски линии, како и трамвајските линии 5,6,10 и 13, го поврзуваат островот со центарот на Готенбург.

Градскиот аеродром Готенбург (втор меѓународен аеродром во Готенбург по Ландветер) се наоѓа во Севе во северниот дел на Хисинген.

Пласман на листата на најголеми Шведски острови[уреди | уреди извор]

Во 2014 година, Статистика Шведска го прогласил за петти по големина остров, според дефиниција која додава вештачки канали на можните водни тела што го опкружувале островот. Забележано е дека според оваа дефиниција целиот Јеталанд ќе биде најголемиот остров во земјата, што го прави Хисинген наместо шести по големина.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]