Стура Карлсе

Од Википедија — слободната енциклопедија
Стура Карлсе
Стура Карлсе

Стура Карлсе е остров во близина на западниот брег на Готланд, Шведска; дел од Парохијата Екста. Претежно е познат по својот богат птичји свет со големи колонии од птичји свет и флора. Стура Карлсе е природен резерват, втор најстар во светот по националниот парк Јелоустоун.

Географија[уреди | уреди извор]

Стура Карлсе е мал шведски остров во Балтичкото Море, сместен околу 6 километри западно од островот Готланд. Има површина од околу 2,5 км2 и е до 52 метри висока. Поголемиот дел од островот се состои од варовничко плато, граничено со стрмни карпи долж брегот. Претежно е покриен со алвар, со многу грмушки од смрека и некои мали шуми со листопадни дрвја.

Птици и растенија[уреди | уреди извор]

Островот е претежно познат по својот богат птичји свет и флора. Има големи колонии на птичји свет (околу 7500 парови за размножување) и пингвини (4500 парови). Во пролет има извонреден број орхидеи, главно орхидеи со постари цветови и орхидеи со рана виолетова боја. Исто така, постојат неколку многу ретки растенија за Шведска како пролетен гороцвет, Lactuca quercina, Asplenium scolopendrium и Corydalis gotlandica (единственото ендемично растение на Готланд).

Историја[уреди | уреди извор]

Постојат докази дека Стура Карлсе била населена уште од камено време. За време на средниот век постоел каменолом за мермер, кој го дал материјалот за многу цркви на Готланд. Островот е природен резерват, а по Националниот парк Јелоустоун е најстарата воспоставена заштитена природна област во светот. Од мај до август има туристички бродови од селото Клинтехамн.

Светилникот Стура Карлсе е изграден во 1887 година. Во 1930-ти бил додадена куќа за чуварот на светилници, што резултирало со тоа што островот ги добил своите први постојани жители во модерното време. Од 1974 година, светилникот е автоматизиран и нема постојани жители на островот. Светилникот и опкружените згради сега се наведени.

Галерија[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]