Костерски Острови

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сателитска фотографија на островите Костер.

Костерските Острови (шведски: Kosteröarna) сместени 10км западно од Штромштад, Шведска, се состои од архипелаг околу двата најголеми острови, Јужен Костер и Северен Костер. Јужен Костер има површина од 8км2 и Северен Костер површина од 4км2. Пејзажот, во кој доминира мазната подлога, сведочи за вулканска активност и последователно ладење поради леденото доба. Карпестото крајбрежје е скршено од многу песочни плажи, најголемата од нив е Килесанд на источната страна на Јужен Костер со поглед на Костер Фјорд длабок 200 метри.

Тесниот премин помеѓу Северен и Јужен Костер.

Заедници[уреди | уреди извор]

Јужен и Северен Костер се заедници со постојано население од околу 340 жители. Има училиште, спортска сала, продавници, цркви и галерии каде се изложени ракотворби и уметности. И земјоделството и риболовот се важни, и веќе во текот на 1600-тите години Костер извезувал јастог во Холандија. Постојат неколку мали пристаништа, популарни кај морнарите и од близу и од далеку. Собите можат да се изнајмат во хотелот Екенес или од приватни домови или кабини. Исто така, има кампување на Северен Костер.

Ферибот со електричен погон постојано сообраќа меѓу двата острови, на растојание од 58 метри. Додека се движите кон внатрешноста, земјоделското земјиште, шумата и богатата вегетација стануваат очигледни и има многу патеки. Јужен Костер има мрежа од патишта и патеки, кои можат да се истражат со велосипед или со мали барови за голф, и двете може да се изнајмат. На Северен Костер исто така е можно да се изнајмат мали чамци. Ограничувањата во врска со правото на пристап, Алемансретерн, забрануваат отворен оган и кампување е дозволено само на одреден камп. Приватни автомобили не се дозволени.

Клима[уреди | уреди извор]

Костерските острови имаат морска клима на западниот брег која има потесен опсег на температури од внатрешноста и областите на источниот брег на слични паралели. Островите имаат мала дневна варијација на температурата, што резултира со благи ноќни температури со мразови кои се поретки отколку што се очекувало за области на слични паралели и во Шведска и на глобално ниво. Сепак, снег бил снимен на Нордкостер дури на 12 јуни 1981 година, на температура од само +2,7°С.

Туризам на островите[уреди | уреди извор]

Костер е добро воспоставена и популарна туристичка дестинација, привлекувајќи дури 90.000 туристи секоја година, познат по тоа што е едно од најсончевите места во Шведска што нуди можности за капење. Во текот на летото има различни настани и активности, како што се музички фестивал, трка со скуша и патувања до колониите на фоки. Неколку пабови и ресторани нудат разновидно мени, често базирано на морска храна од локален рибар, како што се ракчиња, остриги, ракови, ракови и јастози.

Врските со копното се добри со шеснаесет поаѓања со ферибот дневно од Штрмштад, премин од околу 45 минути. Приватни автомобили може да се паркираат на паркингот, веднаш надвор од центарот на Штрамштад, од каде автобусите возат бесплатно до плоштадот на пристаништето.

Стремштад август 2012 година

Галерија[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]