Висингсе

Од Википедија — слободната енциклопедија
Главната улица гледана од црквата - панорама
Главната улица гледана од црквата - панорама
Езерото Ветерн
Езерото Ветерн

Висингсе е остров во јужната половина на езерото Ветерн во Шведска.

Висингсе лежи 30 километри (19ми) северно од градот Јеншепинг и 6 километри (3.7ми) западно од Грена, со траекти за автомобили се поврзуваат со островот. Островот е долг 14 километри (8.7ми) 3 километри (1.9ми), со вкупна површина од 24 км2 (9.3ми).

Според легендата, џинот по име Вист го создал Висингсе со фрлање грутка земја во езерото за да може неговата сопруга да ја искористи за да го прегази езерото.

Историја[уреди | уреди извор]

Во XII и XIII век, замокот Нес на јужниот крај на Висингсе бил резиденција на кревката шведска монархија. Четири шведски кралеви загинале таму: Карл Сверкерсон, Ерик Кнутсон, Јохан Сверкерсон и Магнус Ладулес. Понатаму, во 17 век влијателното семејство Брахе живеело во Висингсборг, замок на источната страна на островот. И дворецот Нис и Висингсборг се моментално урнатини и добро познати знаменитости на Висингсе.

Шведската морнарица засадила дабови дрвја на островот во 19 век за да обезбеди стратешки важна граѓа за идната конструкција на бродови. Дрвото сега е подготвено, но повеќе не е потребно за изградба на бродови. Следствено, Висингсе е делумно покриен со дабови шуми, а остатокот се обработливи површини.

Клима[уреди | уреди извор]

Висингсе има океанска клима (Кепенова класификација на климата Cfb), под влијание на нејзината позиција во средината на длабокото езеро. Како резултат на длабочината на Ветерн, тој се бори и со замрзнување во зима, бидејќи околната земја е постудена, додека во лето температурата на езерото останува прилично ладна. Релативната топлина на Висингсе во лето е резултат на тоа што Езерото Ветерн е релативно тесно, што резултира со топол воздух од копното само малку умерено. Температури под −10 °C (14 °F) во зима не се многу чести годишно поради отворените води кои ги умеруваат крајностите. И покрај неповолните услови за топлина во својата длабока езерска положба, Висингсе има потопло лето од целиот остров Ирска, како и голем дел од Велика Британија. И покрај тоа, студената површинска вода овозможува да се појават мразови на воздухот дури во мај, во екстремни случаи. Деновите се многу суви во поголемиот дел од годината, иако летата може да бидат релативно влажни.

Клима на {{{Место}}}
Показател Јан Фев Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Ное Дек

Геологија[уреди | уреди извор]

Висингсе долго време бил предмет на интерес за геолозите поради развојот на седиментна серија карпи (групата Висингсе) таму (и на друго место околу езерото Ветерн, особено на западната страна). Околните карпи се во голема мера многу постари „Смоландски гранити“ од мешани композиции слични на гранит. Групата Висингсе дебела приближно 1000метри и е поделена на три единици. Тоа е доцна Рифејски датум. Широк спектар на доцни прекамбриски фосили се извлечени од групата, вклучувајќи строматолити, микрофосили во форма на вазна, акритархи и макро фосили како што е Тавуја. Седиментите на групата Висингсе се зачувани во грабенската структура на езерото Ветерн.

Панорама на Визингс

Транспорт[уреди | уреди извор]

Постојат два траекти за автомобили кои патуваат помеѓу Висингсе и Грена на континуирана основа. Постојат неколку патишта што ги поврзуваат заедниците на островот, а кои се служат и со автобуси. Исто така постои и мал аеродром на северниот крај на островот, кој се состои од две тревни писти.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]