Список на Викимедиини ограноци

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ограноците на Викимедија (англ. Wikimedia chapters) се државни или регионални непрофитни организации основани со цел локално да ги застапуваат интересите на Викимедиините проекти. Тие се правно независни од Фондацијата Викимедија. Откако ќе бидат прифатени, ограноците со неа склучуваат договор и немаат контрола врз страниците на самата фондација. Организираат локални средби, регионални конференции, меѓуинституционални проекти (како што се „Википедија: На вашиот факултет“ и „Википедија: Во вашето училиште“ на Викимедија Македонија) и глобални настани како Викиманија.[1][2] Моментално [3] постојат 39 Викимедија ограноци.[4][5]

Место Назив Адреса Основан
 Австралија Wikimedia Australia wikimedia.org.au 1 март 2008
 Австрија Wikimedia Österreich wikimedia.at 26 февруари 2008
 Аргентина Wikimedia Argentina wikimedia.org.ar 11 септември 2007
 Бангладеш Wikimedia Bangladesh wikimedia.org.bd 3 октомври 2011
 Округ Колумбија Wikimedia District of Columbia wikimediadc.org 12 септември 2011
 Обединето Кралство Wikimedia UK uk.wikimedia.org 12 јануари 2009
 Венецуела Wikimedia Venezuela wikimedia.org.ve Архивирано на 30 октомври 2014 г. 4 октомври 2011
 Германија Wikimedia Deutschland wikimedia.de 13 јуни 2004
 Данска Wikimedia Danmark wikimedia.dk 3 јули 2009
 Естонија Wikimedia Eesti et.wikimedia.org 31 август 2010
 Израел Wikimedia Israel wikimedia.org.il 26 јуни 2007
 Индија Wikimedia India wikimedia.in Архивирано на 6 октомври 2014 г. 3 јануари 2011
 Индонезија Wikimedia Indonesia wikimedia.or.id 7 октомври 2008
 Италија Wikimedia Italia wikimedia.it 17 јуни 2005
 ЈАР Wikimedia South Africa 27 февруари 2012
 Канада Wikimedia Canada wikimedia.ca 24 мај 2011
 Макао 澳門維基媒體協會 wikimedia.org.mo Архивирано на 31 јули 2012 г. 24 април 2011
 Македонија Викимедија Македонија mk.wikimedia.org 21 септември 2009
 Мексико Wikimedia México mx.wikimedia.org 3 август 2011
 Норвешка Wikimedia Norge no.wikimedia.org 23 јуни 2007
 Њујорк Wikimedia New York City nyc.wikimedia.org 12 јануари 2009
 Полска Wikimedia Polska pl.wikimedia.org 18 ноември 2005
 Португалија Wikimedia Portugal wikimedia.pt 3 јули 2009
 Русија Викимедиа РУ ru.wikimedia.org 24 мај 2008
 Србија Wikimedia Serbia rs.wikimedia.org 3 декември 2005
 Тајван 台灣維基媒體協會 wikimedia.tw 4 јули 2007
 Унгарија Wikimédia Magyarország wikimedia.hu 27 септември 2008
 Украина Вікімедіа Україна wikimedia.org.ua Архивирано на 9 декември 2013 г. 3 јули 2009
 Филипини Wikimedia Philippines wikimedia.org.ph 12 април 2010
 Финска Wikimedia Suomi fi.wikimedia.org 21 септември 2009
 Франција Wikimédia France wikimedia.fr 23 октомври 2004
 Холандија Wikimedia Nederland nl.wikimedia.org 27 март 2006
 Хонгконг 香港維基媒體協會 wikimedia.hk Архивирано на 8 јули 2013 г. 1 март 2008
 Чешка Wikimedia Česká republika wikimedia.cz 6 март 2008
 Чиле Wikimedia Chile wikimedia.cl 16 јули 2011
 Швајцарија Wikimedia CH wikimedia.ch 14 мај 2006
 Шведска Wikimedia Sverige wikimedia.se 11 декември 2007
 Шпанија Wikimedia España wikimedia.org.es 7 февруари 2011

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Konieczny (2009)
  2. Morell (2011), стр. 332
  3. податок од април 2012
  4. Fontanills (2012), стр. 81
  5. Викимедиини ограноци

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Morell, Mayo Fuster (2011). „The Wikimedia Foundation and the Governance of Wikipedia's Infrastructure“. Во Geert Lovink, Nathaniel Tkacz (уред.). Critical Point of View: A Wikpedia Reader. Institute of Network Cultures. ISBN 978-90-78146-13-1.
  • Konieczny, P (ноември 2009). „Wikipedia: Community or Social Movement“. Interface (2. изд.). 1: 212–232.
  • Fontanills, David Gómez (мај 2012). „Academic research into Wikipedia“. Digithum (14): 77–87. ISSN 1575-2275.
  • Разни. „Викимедиини ограноци“. Фондација Викимедија.