Разлика помеѓу преработките на „Зошто ние Македонците сме одделна нација“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
→‎Делови од статијата „Зошто ние Македонците сме посебна нација“: Јазична исправка, replaced: уредникство → уредништво
с (→‎Делови од статијата „Зошто ние Македонците сме посебна нација“: Јазична исправка, replaced: редактор → уредник)
с (→‎Делови од статијата „Зошто ние Македонците сме посебна нација“: Јазична исправка, replaced: уредникство → уредништво)
 
'' 6. Македонската нација си има своја историја и културно и политичко пројавување. [[Браќа Миладиновци|Браќата Миладиновци]] се првите македонски просветители. Тие први ги посветија своите сили за '''разбудување на самостојното национално чувство на македонскиот роб. Тие ги опеаа [[Охрид]] и [[Македонија]] како своја татковина на чист македонскословенски дијалект. Тие не го учеа македонскиот народ ниту на српски, ниту на бугарски, тугу го учеа на родниот [[македонски јазик]]<ref>''Македониум - антологија на македонската национално-политичка мисла''. (печатен прилог во весникот Дневник по повод 100 години Илинден. Круг, Скопје, 2003. стр.95</ref>'''... ... ''
 
''По браќата Миладинови доаѓаат и многу други народни учители и духовни будители како охридскиот епископ [[Теодосиј Гологанов|Теодосиј]] и групата околу в.„Лоза“ под уредникствоуредништво на [[Петар Поп Арсов|Петар Арсов]], кои еднакво се бореа против Грчката патријаршија, Бугарската егзархија и Српската патријаршија, '''за самостојни македонски училишта и цркви'''. Тие таканаречени '''македонски сепаратисти укажуваа на постоењето на одделна македонска нација и пледираа за самостоен државен живот на таа нација'''. ''
 
'' Од истите средини произлезе [[ВМРО|Внатрешната македонска револуционерна организација]]. Петар Арсов влезе во првиот ЦК на таа Организација, а [[Ѓорче Петров]], кој произлегува исто така од тие средини, стана идеолог на Организацијата. Тој уште на времето во духот на сепаратистичката идеја ја напиша книгата „Географијата на Македонија“.''

Прегледник