Разлика помеѓу преработките на „Сојуз на комунистите на Македонија“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
нема опис на уредувањето
с
'''Сојузот на комунистите на Македонија''' (СКМ) бешебила македонска секција на [[Сојуз на комунистите на Југославија|Сојузот на комунистите на Југославија]], владејачката партија во [[СФРЈ|СФР Југославија]] во текот на нејзиното постоење. До април [[1952]] го носи називот Комунистичка партија на Македонија (КПМ).
 
КПМ е основана на [[19 март]] [[1943]] година во [[Тетово]]. Нејзиниот прв Централен комитет бешебил во состав: [[Лазар Колишевски]] (политички секретар), [[Мара Нацева]] (организациски секретар), [[Цветко Узуновски]], [[Кузман Јосифовски - Питу]], [[Страхил Гигов]] и [[Бане Андреев]]. Првиот конгрес на КПМ се одржаодржал во [[1948]] година.
 
Со воведувањето на партискиот плурализам, СКМ го променипроменил своето име во СКМ - Партија за демократска преобразба (СКМ-ПДП) и под тој назив учествувашеучествувала на [[парламентарни избори 1990 година|првите повеќепартиски избори]] во Република Македонија во [[1990]] година. Истовремено, ја променипромениле својата [[комунизам|комунистичка]] идеологија со [[социјалдемократија|социјалдемократска]]. На својот конгрес од април [[1991]] СКМ - ПДП го променипромениле своето име во [[СДСМ|Социјалдемократски сојуз на Македонија]], СДСМ. Мал дел од членството на СКМ-ПДП се отцепиотцепил од матичната партија и ја задржазадржал комунистичката идеологија, или барем комунистичкото име.
 
==Конгреси на СКМ (КПМ)==

Прегледник