СОУ „Орде Чопела“ - Прилеп

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Орде Чопела
Лого на СОУ „Орде Чопела“ - Прилеп.png
Место
Општина: Прилеп
Место: Прилеп
Адреса: Самоилова 39 - Прилеп
Основни информации
Директор: Анета Пејоска
Број на ученици: 670
Настава на: македонски
Контакт информации
Портал ordecopela.com

„Орде Чопела“ — средно училиште во Прилеп, Општина Прилеп.

Основање и развој[уреди | уреди извор]

Формирано во 1957 г. како средно земјоделско училиште по името Кузман Јосифовски-Питу, а подоцна во 1960 бил формиран и хемиско-технолошкиот училиштен центар Борка Талески. Во 1946 г. е формирано средно тутунско училиште како Орде Чопела, подоцна со трансформација на овие три средни училишта во 1983 г. се формирало едно средно стручно училиште под името Орде Чопела.

Струки[уреди | уреди извор]

Во СОУ „Орде Чопела“ - Прилеп функционираат следниве струки и профили:

 • хемиско-технолошка струка[1]
  • прехранбен техничар
  • техничар нутриционист
  • хемиски лабораториски техничар
  • техничар за козметички и хемиски производи
 • земјоделско-ветеринарна[2]
  • техничар по ветеринарна медицина
  • агротехничар
  • техничар по фитомедицина
 • лични услуги[3]
  • техничар за очна оптика

Учество на натпревари[уреди | уреди извор]

Освоени награди[уреди | уреди извор]

Познати личности кои учеле во ова училиште[уреди | уреди извор]

Тодороски Кирил

Познати личности кои предавале во ова училиште[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

souordecopela.edu.mk/struki-profili/hemisko-tehnoloshka-struka/ хемиско-технолошка струка

souordecopela.edu.mk/struki-profili/zemjodelsko-veterinarna-struka/ земјоделско-ветеринарна струка

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

 1. „Хемиско-технолошка струка - СОУ Орде Чопела - Прилеп“. Архивирано од изворникот на 2012-11-11. Посетено на 2012-05-21.
 2. „Земјоделско-ветеринарна струка - СОУ Орде Чопела - Прилеп“. Архивирано од изворникот на 2012-11-11. Посетено на 2012-05-21.
 3. „Лични услуги - СОУ Орде Чопела - Прилеп“. Архивирано од изворникот на 2012-11-11. Посетено на 2012-05-21.