Празници во ноември

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Видете исто така празници во месец: јануари, февруари, март, април, мај, јуни, јули, август, септември, октомври, ноември, декември.

1 ноември:

Антигва и Барбуда — ден на независноста (национален празник)
КатолицизамДен на сите светци
Алжир — Ден на револуцијата (национален празник)
Светски ден на веганците

3 ноември:

* Ден на независност на Панама (1903), Доминика (1978) и Микронезија (1986).
11 ноември:

Ден на независноста на Полска
Ден на независноста на Ангола

13 ноември:

1944  Ден на ослободувањето на Скопје
1993  Ден на македонското друштво на ортопеди и трауматолози


17 ноември:

Светски ден на непушењето

19 ноември:

20 ноември:

21 ноември:

Светски ден на телевизијата


25 ноември:

1976  Ден на независноста на Суринам


29 ноември:

Ден на Републиката во поранешна СФРЈ во спомен на прогласувањето на федералното уредување на Југославија на уставотворното собрание 1943 година, Второто заседание на АВНОЈ. Со распадот на СФРЈ се престанало со одбележување на овој ден во сите републики на поранешна Југославија освен во Србија каде останал како празник во Сојузна Република Југославија сè до 2002 година.