Празници во јануари

Од Википедија — слободната енциклопедија

1 јануари:

Куба прославува Ден на ослободувањето.
Во државите кои го користат грегоријанскиот календар од полноќ, 00:01 часот, со огномет започнува да се слави почетокот на Новата Година.
Ден на јавната сопственост во многу држави ширум светот. Тоа е ден кога заштитената сопственост престанува да важи и делата преминуваат во т.н. јавна сопственост.
Според Римокатоличкиот календар:
  • Благословена Девица Марија
Според македонскиот Православен календар:

2 јануари:

Според Римокатоличкиот календар:
  • Свети Василиј Велики и Григориј Нацијанцен
Според македонскиот Православен календар:


6 јануари:

Бадник

7 јануари:

Божик — Рождество Христово13 јануари:

Василица. Според православната вера на овој ден се пали оган се крши лепче со паричка, се топли ракија. Кај кого ќе падне паричката тој е кум за следната Василица.19 јануари:

Водици (Богојавление).
27 јануари:

Меѓународен ден на комеморација на жртвите на холокаустот.