29 ноември (празници)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ден на Републиката во поранешна СФРЈ во спомен на прогласувањето на федералното уредување на Југославија на уставотворното собрание 1943 година, Второто заседание на АВНОЈ. Со распадот на СФРЈ се престанало со одбележување на овој ден во сите републики на поранешна Југославија освен во Србија каде останал како празник во Сојузна Република Југославија сè до 2002 година.