Празници во мај

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

1 мај:

Меѓународен ден на трудот
САД — Ден на правото

2 мај:

Ден на Знамето на Полска

3 мај:

Светски ден на печатот


6 мај:

Ѓурѓовден — денот кога во 303 г. според традицијата е погубен Светиот великомаченик Георгиј.
Ерделез — традиционален празник на Ромите.

8 мај:

Светски ден на Црвениот крст и Црвената полумесечина.
Свети Евангелист Марко, кој, според традицијата, се жртвувал за Христа на денешен ден во 68. година во Александрија.

9 мај:

Ден на победата над фашизмот
Ден на Европа.

18 мај:

Меѓународен ден на музеите


22 мај:

Национален празник на Шри Ланка.

23 мај:

Национален ден на Власите од Македонија

24 мај:

Македонија: Ден на сесловенските просветители
Бугарија: Ден на бугарската просвета и култура и на словенската писменост
Русија: Ден на словенската писменост и култура
Украина: Ден на словенската писменост и култура
Чешка: Ден на словенските мисионери Кирил и Методиј

25 мај:

Ден на младоста во СФРЈ
Ден на независноста на Аргентина