Правен плурализам

Од Википедија — слободната енциклопедија

Правен плурализам ― постоење на повеќе правни системи во рамките на едно општество и/или географска област. Плуралните правни системи се особено распространети во поранешните колонии, каде што правото на поранешна колонијална власт може да постои заедно со повеќе традиционални правни системи (обичајно право). Во послеколонијалните општества, признавањето на плурализмот може да се смета како пречка за градење нација и развој. Антрополозите гледаат на правниот плурализам во светлината на историските борби за суверенитет, националност и легитимитет.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Кога се развиле системите, идејата била дека одредени прашања (како комерцијалните трансакции) ќе бидат опфатени со колонијалното право, а други прашања (семејството и бракот) ќе бидат покриени со традиционалното право.[2] Со текот на времето, тие разлики имале тенденција да се распаѓаат, а поединците би избрале да ги поднесат своите правни барања под системот за кој мислеле дека ќе им понуди најдобра предност.

Тековна практика[уреди | уреди извор]

Правен плурализам се јавува и кога различни закони владеат со различни групи во една земја. На пример, во Индија и Танзанија, постојат посебни исламски судови кои ги решаваат проблемите во муслиманските заедници следејќи ги начелата на исламското право. Секуларните судови се занимаваат со прашањата на другите заедници.

Бидејќи современите западни правни системи исто така можат да бидат плуралистички,[3] е погрешно да се дискутира за правниот плурализам само во однос на незападните правни системи. Правниот плурализам може да се најде дури и во поставки кои првично може да изгледаат правно хомогени. На пример, постојат двојни идеологии на правото во судовите во Соединетите Држави, бидејќи формалната идеологија на правото како што е напишано постои заедно со неформалната идеологија на правото додека се користи.[4] Дискусијата за внатрешната и надворешната плуралност на правните системи се нарекува социологија на правото.

Изворите на исламското право се Куранот, Суната и Иџмата, но повеќето современи западни нации држави ја преземаат основата на нивниот правен систем од старите христијански суперсили (Обединетото Кралство, Франција итн.). Тоа е, исто така, причината зошто моралните закони што се наоѓаат во Библијата всушност се направени полноправни закони, со почетна основна норма поставена многу наназад во правната историја, оттука исполнувајќи го приоритетот и на позитивистите и на натуралистите. Хамед Каземзадех верува дека и покрај израмнувањето на многу сегашни разлики под влијанието на науката, технологијата и зголемената меѓукомуникација во правниот плурализам, не можеме во разумно блиска иднина да предвидиме какво било суштинско намалување на разликите во нашата основна вредност системи, било филозофски или културни.[5]

Правниот плурализам, исто така, постои до одреден степен во општествата каде што правните системи на домородното население добиле одредено признание. Во Австралија, на пример, Мабовата одлука му дала признание на домородната титула, а со тоа и елементи на традиционалниот абориџински закон. Признаени се и елементи на традиционалното абориџинско казнено право, особено при изрекувањето на казните.[6] Тоа, всушност, воспоставило два напоредни системи на казни. Друг пример се Филипините чии вообичаени начини на домородните народи во Кордилерите се признати од филипинската влада, а во Калинга, бодонг е средството што го користи народот за решавање на споровите: бидејќи тоа било многу ефикасно за нив, сè уште е широко практикувано.

Постои одредена загриженост дека традиционалните правни системи и муслиманските правни системи не успеваат да ги промовираат правата на жените. Како последица на тоа, членовите на Комитетот за елиминација на дискриминацијата врз жените (CEDAW) повикаа на обединување на правните системи во земјите.

Во теоријата на правото[уреди | уреди извор]

Во правната антропологија и социологија, следејќи ги истражувањата кои забележале дека голем дел од социјалната интеракција е определена со правила надвор од законот и дека неколку такви „правни наредби“ може да постојат во една земја, Џон Грифитс, дало силен аргумент за проучување на овие општествени системи на правилата и како тие комуницираат со самиот закон, кој стана познат како правен плурализам.[7] :39[8]

Овој концепт на правен плурализам каде што правото се гледа како еден од многуте правни поредоци бил критикуван. Робертс тврдел дека концептот на правото е суштински поврзан со поимот држава, така што овие правни поредоци не треба да се сметаат за слични на правото.[7]:41[9] Од друга страна, Таманаха и Грифитс тврдат дека правото треба да се изучува само како одреден облик на општествено уредување заедно со други правила што ги регулираат општествените системи, напуштајќи го концептот на правото како нешто што вреди да се проучува.[7]:45[10]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Barnard, Alan; Spencer, Jonathan (4 декември 2009). The Routledge Encyclopedia of Social and Cultural Anthropology (англиски). Routledge. стр. 422. ISBN 978-1-135-23640-3.
 2. Griffiths, Anne (November 1996). „Legal Pluralism in Africa: The Role of Gender and Women's Access to Law“. PoLAR. 19 (2): 93–108. doi:10.1525/pol.1996.19.2.93.
 3. See Griffiths, John (1986) "What is Legal Pluralism" in Journal of Legal Pluralism 24: 1-55.
 4. Merry, Sally (May 1986). „Everyday Understandings of the Law in Working-class America“. American Ethnologist. 13 (2): 253–270. doi:10.1525/ae.1986.13.2.02a00040.
 5. „Hamed Kazemzadeh: Pluralism in Ideological Peacebuilding“.
 6. Предлошка:Multiref2
 7. 7,0 7,1 7,2 Pirie, Fernanda (2013). The anthropology of law. Oxford, United Kingdom. ISBN 978-0-19-969684-0. OCLC 812686211.
 8. Griffiths, John (January 1986). „What is Legal Pluralism?“. The Journal of Legal Pluralism and Unofficial Law (англиски). 18 (24): 1–55. doi:10.1080/07329113.1986.10756387. ISSN 0732-9113.
 9. Roberts, Simon (1998-01-01). „Against Legal Pluralism“. The Journal of Legal Pluralism and Unofficial Law. 30 (42): 95–106. doi:10.1080/07329113.1998.10756517. ISSN 0732-9113.
 10. Tamanaha, Brian Z. (2000). „A Non-Essentialist Version of Legal Pluralism“. Journal of Law and Society (англиски). 27 (2): 296–321. doi:10.1111/1467-6478.00155. ISSN 1467-6478.

Дополнителна книжевност[уреди | уреди извор]

 • Варзилај, Гад . 2003 година. Заедници и право: Политика и култури на правните идентитети Прес на Универзитетот во МичигенISBN 0-472-11315-1
 • Бенда-Бекман, К. фон. 1981 година. „Форумски шопинг и шопинг форуми: Обработка на спорови во селото Минангкабау“. Journal of Legal Pluralism 19: 117-159.
 • Channock, M. 1985 година. Закон, обичај и социјален поредок: Колонијалното искуство во Малави и Замбија . Њујорк: Cambridge University Press.
 • Среќен, Сали Енгл. 1988 година. „Правен плурализам“. Преглед на Законот и општеството 22: 869-896
 • Сиера, Марија Тереза. 1995 година. „Индиските права и обичајното право во Мексико: проучување на Нахуа во Сиера де Пуебла“. Преглед на законот и општеството 29(2):227-254.
 • Speelman, G. 1995 година. „Муслиманските малцинства и шеријатот во Европа“. Пп. 70–77 во Тарек Митри (Ред.), Религија, право и општество . Женева, Швајцарија: Светски совет на црквите.
 • Каземзадех, Х. 2018 година. „Плурализмот во идеолошкото градење мир“,„Internal Journal of ACPCS“. .
 • Стар, Џун и Џонатан Пул. 1974 година. „Влијанието на правната револуција во рурална Турција“. Преглед на законот и општеството : 533-560.
 • Таманаха, Брајан З., Керолин Сејџ и Мајкл Вулкок, уредници. 2012 година. Правен плурализам и развој: научници и практичари во дијалогот . Кембриџ, ОК: Cambridge University Press.ISBN 9781107019409ISBN 9781107019409
 • Таманаха, Брајан З. 2021 година. Објаснет правен плурализам: историја, теорија, последици . Њујорк: Oxford University Press.ISBN 9780190861551ISBN 9780190861551

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Право
Правни системи Општо право | Граѓанско право | Обичајно право | Религиозно право | Социјалистичко право | Меѓународно право | Правен плурализам

Извори на правото Правна норма (Законодавство | Граѓански кодекс | Правно толкување)
Нестатутарно право (Обичај | Првенство | Праведност)

Судско решавање Државно право (Кривично право | Уставно право | Административно право)
Приватно право (Граѓанско право | Облигационо право | Договор | Деликт | Тестаменти и Фондации)
Судови (Адверзативен систем | Инквизиторен систем | Доказ | Правосудство | Правници)

Правна наука Философија на право | Природно право | Правен позитивизам | Правен формализам | Правен реализам | Правен интерпретивизам | Феминистичка теорија на право | Економско право | Критичка правна наука | Компаративно право
Поврзано: Листа на правни области