Семејно право

Од Википедија — слободната енциклопедија

Семејно право (исто така наречено и правило за односи во семејството) е дел од законот што се занимава со семејните работи и домашни односи .[1]

Преглед[уреди | уреди извор]

Предметите кои обично спаѓаат во семејниот закон на нацијата вклучуваат:[2]

 • Брак, граѓански сојузи и домашни партнерства :
  • Вклучување во законски признати брачни односи[1]
  • Престанокот на семјените односи кои се законски признати и придуржни работи кои вклучуваат развод, поништување, алиментации, старателство над деца и посета, подржка и издржување на деца.
 • Усвојување : постапка за посвојување дете, а во некои случаи и на возрасен.[3]
 • Сурогат-мајчинство : закон и процес на раѓање како сурогат-мајка [4]
 • Заштитни постапки за деца : судски постапки што можат да резултираат од државна интервенција во случаи на злоупотреба на деца и занемарување на деца [5]
 • Закон за малолетници : Работи во врска со малолетни лица, вклучително и статусни дела, деликвенција, еманципација и пресуда за малолетници [6]
 • Татковство : постапки за утврдување и нарушување на татковството и спроведување на тестирање за татковство [7]

Оваа листа не е исцрпна и варира во зависност од надлежноста .

Конфликт на закони[уреди | уреди извор]

Недостатоците може да се појават во семејното право когастанува збор за законите на јурисдикцијата што важат за брачните односи или за старателството и разводот и дали налогот за развод или старателство над дете е признаен според законите на друга јурисдикција.[8] За старателство над децата, многу нации се приклучија на Хашката конвенција за граѓански аспекти на меѓународно киднапирање на деца со цел да им се признаат налозите за притвор на другите земји-членки и да се избегнат проблеми со киднапирање на родителите .[9]

Поврзано[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Atkinson, Jeff. „ABA Family Legal Guide“ (PDF). American Bar Association. Архивирано од изворникот (PDF) на 2017-11-07. Посетено на 31 October 2017.
 2. Larson, Aaron (4 September 2016). „What is Family Law“. ExpertLaw.com. Архивирано од изворникот на 2017-11-07. Посетено на 9 October 2019.
 3. Wadlington, Walter (1980–1981). „Adoption of Adults a Family Law Anomaly“. Cornell Law Review. 54: 566. Посетено на 9 October 2019.CS1-одржување: датумски формат (link)
 4. Capron, A.M.; Radin, M.J. (1988). „Choosing Family Law over Contract Law as a Paradigm for Surrogate Motherhood“. Law, Medicine & Health Care. 16 (1–2): 34–43. doi:10.1111/j.1748-720X.1988.tb01048.x. PMID 3060684.
 5. Lawrie, Moloney; Smyth, Bruce M.; Weston, Ruth; Richardson, Nich; Qu, Lixia; Gray, Matthew (2007). „Allegations of family violence and child abuse in family law children's proceedings: key findings of Australian Institute of Family Studies Research Report No. 15“. Family Matters. 77. Посетено на 9 October 2019. Краток опис..
 6. Babb, Barbara A. (1998). „Fashioning an interdisciplinary framework for court reform in family law: A blueprint to construct a unified family court“. Southern California Law Review. 71: 469. Посетено на 9 October 2019.
 7. Lee, Chang Ling (1975). „Current Status of Paternity Testing“. Family Law Quarterly. 9 (4): 615–633. JSTOR 25739134.
 8. Currie, David P. (1966). „Suitcase Divorce in the Conflict of Laws: Simons, Rosenstiel, and Borax“. The University of Chicago Law Review. 34 (1): 26–77. doi:10.2307/1598624. JSTOR 1598624.
 9. „International Parental Kidnapping“. U.S. Department of Justice. 3 June 2015. Посетено на 9 October 2019.

Понатамошни поврзувања[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]