Прејди на содржината

Протоколарна хиерархија

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Првенствен поредок)

Протоколарна хиерархија или првенствен поредок е последователна хиерархија на номиналната вредност на нештата. Најчесто се користи од многу организации и влади во однос на луѓе. Може да се користи и во контекст на одликувања, медали и награди.

Нечија позиција во поредокот на првенство не мора да значи дека е показател за неговата функционална важност, туку повеќе за церемонијалната или историска важност; на пример, ова го диктира распоредот на седење на лицата на маса. Покрај ова, може да служи и како наследен ред за одредување на тоа кој ќе го замени шефот на државата во случај на симнување од, или онеспособување за власт, иако во највеќето случаи овие два поима се синоними.

Наведениве содржат востановен ред на првенество, по чиј урнек функционират сите поединечни поредоци на дадени институции. Универзитетите и професиите имаат свои правила на првенство кои важат локално, со тоа што секој чин во себе содржи ред (според тоа кога чинот е добиен).

Списоци на прoтоколарни хиерархии[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]